Jordbruk

Åland får testa virtuella stängsel

Ålands landskapsregering har nu mjukat upp sitt tidigare förbud mot virtuella stängsel och tillåter en två års testperiod för att få åländsk erfarenhet av metoden som är tillåten i Norge och också testas i Sverige.

– Det är roliga nyheter! Vi hade ett möte med dem för några veckor sedan, berättar husdjursrådgivaren Carin Ekström, som håller i projektet för Ålands Hushållningssällskaps räkning.

Hon påpekar att hushållningssällskapet redan har pengar från Lokalkraft Leader för att testa virtuella stängsel.

– Vi har också en lista på hugade djurhållare som vill pröva metoden, så det här ska nog ordna sig, tror hon.

Beslutet att tillåta en tvåårig testperiod togs av utvecklingsminister Alfons Röblom på föredragning av social- och miljöbyråns ganska nytillträdda byråchef Jacob Nordlund. Där konstateras att hushållningssällskapet fört fram ny information ”som visar på potentiell möjlighet till minskat lidande för djuren samt ökad samhällsnytta genom användning av virtuella stängsel i relation till användning av traditionella metoder”.

Landskapsregeringen kompletterar därför sitt tidigare förbud med tillägget att virtuella stängsel bör utvärderas innan användningen av inom landskapet Åland förbjuds eller förordas. Utvärderingen bör göras som ett pilotprojekt under en begränsad tid, med krav på övervakning och rapportering av stresspåverkan på djuren samt uppföljning och utvärdering av samhällsnyttan.