Arkiv

Dokument om jordbrukarstöd kan nu tas emot elektroniskt

Livsmedelsverket har börjat använda Suomi.fi-meddelanden för att skicka försändelser om jordbrukarstöd. Med tjänstens hjälp kan jordbrukarna framöver ta emot dokumenten elektroniskt direkt i lådan för Suomi.fi-meddelanden på nätet.

SLC - Raps
Nytt projekt lyfter rybs- och rapsodlingen

​Odlingen av rybs och raps har de senaste åren stått inför stora utmaningar i Finland. Odlingsintresset och -arealen har minskat och osäkerheten ökat som en följd av EU:s förbud av allmänt använda betningsmedel och ökat hot från skadeinsekter. Projektet RybsRaps 2025 har målsättningen att utveckla och öka odlingen av rybs och raps i Finland.

SLC - Img 1309
Enkät visar att Coronapandemin inverkat på produktionen

Coronapandemin har försämrat tillgången till produktionsinsatser eller påverkat produktionen hos 60 procent av gårdarna som besvarat producentorganisationernas undersökning om försörjningsberedskap. Framför allt har det varit svårare att få tag på andningsskydd och skyddshandskar samt säsongsarbetskraft.

Lindrigare krav på övervakningen inom jordbruket

Regeringen godkände den 20 maj förordningsändringar som är avsedda för att på grund av det rådande coronavirusläget sänka kraven på övervakning av de nationella stöd för växtproduktion och husdjursstöd som betalas enligt produktionen under stödåren 2019 och 2020.

Mottagare av avträdelsestöd kan lönearbeta under coronakrisen

Ändringen börjar gälla retroaktivt från och med den 16 mars och gäller fram till utgången av 2020 om riksdagen godkänner regeringens proposition från onsdagen.

SLC - P043961 715914
EU-kommissionen lade fram målen för ett grönare jordbruk

EU-kommissionen vill halvera insatsen av kemiska och skadliga bekämpningsmedel fram till 2030. Då ska också minst 25 procent av jordbruksmarken i EU odlas med ekologiska metoder. Användningen av gödselmedel ska sänkas med en femtedel.

EU:s matstrategi måste beakta Finlands situation

EU:s nya livsmedels- och biodiversitetsstrategier är ambitiösa och viktiga delar av den gröna given – men båda strategierna måste beakta finländska förhållanden. Det understryker EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew).

Precisera kriterierna för offentlig upphandling

​I och med coronakrisen har finländarnas uppskattning för inhemska livsmedel ökat och man har allt mer börjat inse fördelarna med dem. Det har i och för sig alltid funnits en förhållandevis stor uppskattning av inhemska livsmedel i Finland. Livsmedelssäkerhet och renhet har nämnts som två av aspekterna som gjorde att inhemsk mat stod högt i kurs redan före coronakrisen. Nu har de här förstärkts ytterligare och kompletterats med andra.

SLC - Mathantverk Fm2020
Skärgårdens måltidsturism specialtema för FM i Mathantverk

Samkommunen Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä ordnar i samarbete med Mathantverk i Finland rf tävlingen Mathantverk FM och en seminariehelhet på Rasekos campus i Reso 14-16.10. Tävlingen, som ordnas för femte gången, har i år specialtemat skärgårdens måltidsturism.

SLC - Majrec1
Gott och blandat i maj

Köttkonsumtionen har stigit under coronakrisen

Konsumtionen av köttfärs, fjäderfäprodukter, griskött och korv har ökat i hushållen under coronakrisen, meddelar Atria.

SLC - Exportstigen
Exportstigen klargör processen från idé till succé

Företag som funderar på export kan nu med hjälp av exportstigen reda ut vad som krävs för att ta sig ut på marknaden. Exportstigen som åskådliggör exportprocessen från idé till euro har tagits fram som samarbete mellan MTK och Aava&Bang inom RuoKasvu-projektet.