Arkiv

SLC - Vitkindade 1
Vitkindade gäss ett allt större problem

Skador i odlingar förorsakade av vitkindade gäss har blivit ett allt större problem i östra Finland. Under de senaste tio åren har det också varit det i östligaste Nyland. Nu bör odlarna komma ihåg att söka om ersättning för skadorna.

Internationellt webbseminarium om riskhantering 11.6

Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett internationellt webbseminarium 11.6 om hur småbrukare lyckas hantera kort- och långvariga risker.

SLC - Lpx 152782
De psykiska symtomen hos lantbruksföretagare minskar

Det har skett en liten positiv utveckling i lantbruksföretagarnas välbefinnande i arbetet sedan 2017. Lantbruksföretagarna upplever färre psykiska symtom och även stressen har minskat en aning. Hälften av företagarna upplever arbetsglädje och arbetstillfredsställelse i jobbet. Märkbart är att det är de unga företagarna under 40 år som känner mest arbetsglädje.

SLC - Alandpatallriken
ÅPF gör reklam för åländsk mat

Ålands Producentförbund har av landskapsregeringen fått 12.600 euro för genomförande av marknadsföringskampanjen ”Sätt Åland på tallriken”.

SLC - Lpx 125323
Bayer hoppas på snar förlikning om glyfosat

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

SLC - P044031 753722
EU vill stärka jordbrukets budget

EU-kommissionen vill samla 750 miljarder euro i en så kallad återhämtningsfond för att lindra förlusterna efter coronakrisen. Parallellt ska långtidsbudgeten fram till 2027 stärkas. Det gynnar särskilt jordbruket och landsbygdsprogrammen.

PTT byter VD

Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s VD, professor Iiro Jussila, lämnar forskningsinstitutet.

EU-länderna ska integrera klimat och miljö i nästa CAP

EU:s nya strategi ”från jord till bord” ska i idealfall integrera klimat- och miljöstrategier som ett kugghjul i den nya jordbrukspolitiken. Ett nära samarbete med medlemsländerna är nödvändigt för att nå målet, betonar kommissionen i sitt förslag.

Livsfarliga fordonslyftar dras in

I de test som Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) lät göra framkom strukturella brister i fyra fordonslyftar, som i värsta fall kan leda till livsfara för användaren: Launch Tech TLT235SB, Jema JA2800S, Trainsway SF-B4000 och Biltema 15-8406.

Nätfiske ska undvikas för att skydda flasknosdelfinerna

Jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet rekommenderar att såväl kommersiella fiskare som fritidsfiskare undviker nätfiske i havsområden där det förekommer flasknosdelfiner. Djuren får inte heller störas.

SLC - Dsc00130
Åländska medeläppelskörden var i fjol 20,5 ton per hektar

Äppelskörden i Finland ökade i fjol med över 1.000 ton jämfört med 2018 och landade på totalt 8.094 ton. Hela ökningen kommer från Åland, som i fjol producerade 6.161 ton vilket var 1.197 ton mera än året innan.

Tyskland stoppar missbruk av arbetskraft i slakterierna

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den tyska slakteriindustrin. Nu röjer regeringen upp genom att förbjuda anställning via bemanningsföretag. Framöver ska personalen anställas direkt av företaget.