Tyskland har hotat att dra in sitt stöd till den så kallade Amazonasfonden, som ska motverka hyggen i de brasilianska regnskogarna. Men president Jair Bolsonaro låter sig inte lockas av miljonerna. Han vill avverka regnskog utan utomstående inblandning.
Arkiv


De tyska skogarna mår igen illa. Landets jordbruksminister Julia Klöckner är bekymrad över läget och har sammankallat ett toppmöte om skogen i september. Hon är beredd att satsa 1,5 miljarder euro för att rädda skogarna.

Gasföretaget Baltic Connectors projekt att dra gasledning genom Ingå blev inte som markägarna hade hoppats. Trots vackra ord under planeringsskedet är det nu många markägare som ser sina åkrar misshandlade. Tunga fordon som inte beaktat väderförhållanden har orsakat packningsskador, kartor och dokument har kommit bort och det har varit svårt att få kontakt med de ansvariga. Det är en del av responsen från markägarna.

Förra veckan höll SLC:s styrelse seminarium i norra Österbotten. Där träffade man bland annat pälsfarmarnas ledning och diskuterade gemensamma framtida utmaningar. Beröringspunkterna är många.

FN:s klimatforskningspanel publicerade senaste vecka en pessimistisk rapport om markanvändningens påverkan av det globala klimatet. Marken är en kritisk resurs. Forskarna kräver snabba åtgärder för att vända utvecklingen till det bättre.

Slow Food Västnylands nya närmatsguide har utkommit.
Avena inleder hamnverksamhet i Dalsbruk på Kimitoön. Syftet med verksamheten är att exportera spannmål, inledningsvis havre. Avena har från tidigare motsvarande verksamhet i Tolkis i Borgå och i Joddböle i Ingå.
EU-kommissionen reagerar på torkan och lovar betala ut en del stöd två månader tidigare än normalt. Kommissionen har precis gett klartecken för att betala ut 70 procent av de direkta stöden samt 85 procent av landsbygdsutvecklingsmedlen före mitten av oktober. Det här gör man för att förbättra jordbrukarnas betalningsförmåga.

Många jordbrukare upplever tillvaron som tuff. Att ta hand om sig är viktigt. Därför ordnade flera lokalavdelningar av ÖSP en må bra-dag som lockade många deltagare.

Christian Pleijel är spindeln i nätet för ett europeiskt pilotprojekt som före 2030 ska göra Kökar till en ö som är helt självförsörjande på energi. Som en stöttepelare i EU-projektet Coast4us kan man se vindkraftverket Mika, som finns i byn Hellsö på Kökar. Sedan starten 1997 har möllan producerat mer än 24 miljoner kilowattimmar elektricitet vilket motsvarar kökarbornas samlade elbehov under åtta år.

För nötköttsuppfödaren Henrik Sundberg på Kökar och alla andra lantbruksproducenter i den åländska skärgården är merkostnaderna på grund av långa och tidsödande transporter en stor utamning.
USA, länderna inom Mercosur och en rad andra stater protesterar mot EU:s stränga växtskyddsregler och har lämnat in ett besvär till världshandelsorganisationen WTO. Länderna betecknar reglerna som handelsstörande åtgärder.