Jordbruk EU

Svinpesten på väg västerut

Den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig i Europa. Efter att ha tagit sig in i Rumänien och Bulgarien för några år sedan, anses nu risken hög att viruset fortsätter sin framfart västerut. EU:s byrå för livsmedelssäkerhet, EFSA, har fört samman experter på området, och de har kommit fram till att risken för att sjukdomen når Grekland och Balkanländerna med epidemier är hög.

Enligt expertgruppen är risken upp till 100 procent för att smittan sprider sig i dessa länder inom ett år efter första fallet av svinpest i området. Detta främst för att många tamgrisar finns på små gårdar i flera av länderna, där medvetandet om den afrikanska svinpesten kan vara låg. Även Slovenien och Kroatien ingår bland riskländerna.

Även om kunskaperna om sjukdomen enligt expertgruppen är hög inom EU-länderna, kan risken för spridning öka på grund av större varuutbyte och turistflöde. Däremot anser EFSA att risken för spridning till länder utanför Balkan kan ta tid, även efter en eventuell epidemi.

Problemet med spridning är att afrikansk svinpest kan drabba djur utan att de får symptom. Viruset överlever djupfrysning i flera år och även rökning. Det kan även spridas både genom människors kläder och skor samt genom djurs päls.