Yara
Yaras kommersiella direktör Roland Westerberg redogjorde för prisutvecklingen på världsmarknaden.
Jordbruk Marknad

Yara öppnade gödselsäsongen: priserna sjunker från vårens nivå

Gödselpriserna är ännu nästan dubbelt högre en förra säsongen, men sjunker från vårens nivå.

Yara öppnade den nya gödselsäsongen med en presskonferens förra torsdagen. Gödselpriserna befinner sig idag på en 75–90 procent högre nivå i jämförelse med samma tidpunkt förra året, men sjunker 20–25 % från vårens prisnivå.

Yara poängterade i ett pressmeddelande samma dag att gödselpriset skapas på världsmarknaden enligt efterfrågan och utbud, och att den avsevärda prisförhöjning som började under förra perioden beror på stor efterfrågan, minskande utbud, stigande energipriser och sanktionerna mot Ryssland. Yara framhöll också att gödselpriset är högt i hela världen.

Den ryska importen nästan helt ersatt

Under presskonferensen berättade Yaras kommersiella direktör Roland Westerberg att beroendeförhållandet till Ryssland gällande råvaror är så gott som åtgärdat.

- I det stora hela har vi hittat ersättande källor. En del ammoniak importeras ännu från Ryssland, men största delen kommer från det övriga Europa. Vår fosfor kommer från fabriken i Siilinjärvi, kalium importeras från Tyskland, Kanada och Jordanien.

Westerberg framförde också att produktionen är svårare att planera än tidigare eftersom situationen förändras nästan dagligen. För att bättre kunna förutse och garantera tillgången till gödsel är Yaras produktutbud smalare än tidigare.

Enligt företagets prognoser blir troligtvis också denna säsong osedvanlig. Men grundprinciperna fortsätter dock att gälla.

- En god skörd är det som ger inkomster, och detta kräver näringsämnen för att lyckas. Det är dock ännu oklart hur säsongen kommer att gestalta sig, sammanfattade Westerberg.

Vikten av preciserad gödsling lyftes fram

Under tillfället berättade också Yaras marknadsföringschef Anna-Kaisa Haapajärvi om de allmänna förutsättningarna för jordbrukaren att inverka på och förbättra sina odlingar.

- Från en agronomisk synvinkel har växtnäringen inte förändrats på något sätt. Teknologin går framåt men annars ser det ut som för säg två år sedan. Oberoende var gödseln kostar bör man använda växtnäring möjligast effektivt.

Haapajärvi fokuserade på fyra aspekter som odlaren bör komma ihåg för att optimera näringsämnenas effekt: rätt produkt, rätt mängd, rätt plats och rätt tid. Detta innebär exempelvis rätt kväveform, rätt dosering för att undvika utarmning, teknologibaserad preciserad gödsling och rätt tidpunkt för tilläggsgödsling.

Gödseln står inte i centrum för kostnadskrisen
De redan skyhöga priserna uppvisar således en nedgående trend, men Westerberg ser inte att gödselpriserna nödvändigtvis är den mest relevanta faktorn inom kostnadskrisen.

- Efter att gödselpriset fördubblades har de producenter för vilka gödseln spelar en stor roll sett sin lönsamhet förbättras mest, medan de vars produktion kräver mindre gödsel befinner sig i den värsta kostnadskrisen. Verkligheten återspeglar inte den allmänna debatten.

De nya priserna trädde i kraft 16.6.2022 och produktleveransen börjar senast i början av juli.