Jordbruk Marknad

Köttproduktionen ökade
och producentpriserna
steg en aning 2019

I fjol producerades cirka 400 miljoner kilo kött, dvs. knappt två procent mer än 2018. Både produktionen av nötkött och produktionen av svinkött ökade med en procent och produktionen av fjäderfäkött med tre procent jämfört med 2018. Producentpriserna på nötkött, svinkött och fjäderfäkött steg också en aning, uppger Naturresursinstitutet.

Produktionen av nötkött ökade med en procent till knappt 88 miljoner kilo. Senast produktionen av nötkött var större var 2007.

Den genomsnittliga slaktkroppsvikten steg med åtta kilo för tjurar och med nio kilo för kvigor jämfört med året innan. Däremot minskade antalet slaktade nötkreatur, förutom antalet slaktade kvigor som ökade något.

– Producentpriset på nötkött var relativt stabilt kontinuerligt under hela året. För tjurkött fick producenterna i genomsnitt 3,52 euro per kilo, dvs. ett nästan samma pris som året innan. Producentpriserna på kokött och kvigkött steg med 1-2 procent, säger överaktuarie Sirpa Karppinen på Naturresursinstitutet.

Slakterierna betalade i genomsnitt 1,61 euro per kilo för svinkött till producenterna, dvs. fyra procent mer än året innan. I fjol var utvecklingen av producentpriset på svinkött relativt stabil. I december var producentpriset på svinkött högst och producentpriset var 1,64 euro per kilo.

Produktionen av svinkött uppgick till drygt 171 miljoner kilo, vilket är en procent mer än 2018. Antalet slaktade svin var större än året innan och den genomsnittliga slaktkroppsvikten för svin steg till drygt 91 kilo.

Produktion och pris för fjäderfä upp 3 procent

– Produktionen av fjäderfäkött fortsatte att öka i fjol och uppgick till drygt 139 miljoner kilo. Både produktionen av broilerkött och produktionen av kalkonkött ökade med tre procent jämfört med 2018. De senaste tio åren har produktionen av fjäderfäkött ökat kontinuerligt. I fjol var den över 45 procent större än för tio år sedan, säger överaktuarie Sanna Vuorisalo på Naturresursinstitutet.

Producentpriset på broilerkött steg med tre procent jämfört med året innan och uppgick till 1,36 euro per kilo.

I fjol visade produktionen av lammkött en liten minskning. Produktionen av lammkött uppgick till cirka 1,5 miljoner kilo, vilket är knapp två procent mindre än 2018.

Producentpriset på lammkött steg också jämfört med året innan. År 2019 betalade slakterierna i genomsnitt 3,77 euro per kilo.