P059349 545772
Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski efterlyser fördubblade anslag för EU:s matförsörjning. FOTO: EU
Jordbruk EU

Wojciechowski föreslår
fördubblad agrarbudget

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski klagar över bristande anslag för jordbruket. Det finns hål i alla hörn men inga pengar att stoppa dem med. Med rätta borde hela CAP-budgeten fördubblas.

Han påpekade att det inte är första gången som Ryssland använder livsmedel som vapen. För att säkerställa tillgången på livsmedel i Europa på lång sikt, borde EU:s jordbruksbudget utökas till det dubbla.

Wojciechowski uttryckte sitt önskemål i en intervju för den polska presstjänsten PAP. Agrarkommissionären översvämmas av krav från både höger och vänster men det saknas pengar för investeringar i en trygg matförsörjning.

Den polska politikern sade enligt uppgift ordagrant såhär: I dag har vi möjlighet att lägga ut 387 miljarder euro för en period av drygt sju år. Det motsvarar ungefär 0,4 procent av EU:s bruttonationalprodukt.

Enligt Wojciechowski borde man överväga att låta budgeten växa. Jag skulle till och med kunna tänka mig att fördubbla den, sade kommissionären. Han framhöll att matsäkerheten är den viktigaste posten vid sidan av energi och försvar.

I intervjun underströk Wojciechowski att en trygg livsmedelsförsörjning inte kan betraktas som en självklarhet. För att trygga EU-försörjningen på längre sikt borde EU ta initiativet att investera mer i sitt jordbruk.

Agrarkommissionären efterlyser en debatt kring möjligheterna att höja budgeten för den gemensamma jordbrukspolitiken under mandattiden för nästa EU-kommission. Han hänvisar till de osäkra tiderna.

På kort och mellanlång sikt är livsmedelsförsörjningen tryggad i Europa men detta ska inte betraktas som en självklarhet. Enligt Wojciechowski borde de europeiska jordbrukarna inte utsättas för påtryckningar på grund av EU:s gröna giv.

Han medgav i intervjun att den planerade schematiska reduceringen av växtskyddet är en omtvistad fråga i EU. Därmed anspelade Wojciechowski på ett internt dokument inom kommissionen, som ifrågasätter ett förbud mot växtskyddsmedel i känsliga områden.