Embla
Vinnarna i mattävlingen Embla Food Awards korades i Oslo.
SLC Landsbygdsnäringar

Vinnarna i mattävlingen Embla Food Awards korades

De bästa aktörerna på den nordiska matscenen korades på måndagen under Embla Food Awards prisceremoni i Oslo.  

Nordens bästa matproffs samlades till Embla Food Awards 2021 i Oslo för att för tredje gången fira maten och människorna bakom det nordiska köket. Rekordmånga nominerade från alla nordiska länder tävlade i sju kategorier. Vinnarna bedöms enligt tävlingskriterierna nordisk, hållbar, inspirerande, unik och ärlig.

Vinnare av Embla Food Awards 2021 är:

• Nordisk råvaruproducent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark

• Nordisk matentreprenör: Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Sverige

• Nordisk mathantverkare: Undredal Stølsysteri, Norge

• Nordisk matkommunikatör: Det Grønne Museum, Danmark 

• Nordisk mat till många: The Junk Food Project, Danmark

• Nordisk matdestination: Kvitnes gård, Norge

• Nordisk mat till barn och unga: Geitmyra Credo, Norge

Nordiskt uppsving inom matsektorn

Den nordiska matkulturen och branschen genomgår en boom och nivån bland de nordiska tävlingsbidragen var hög. Det nordiska köket är känt för rena smaker, odling i ren jord och "nordisk mat" har blivit ett begrepp långt utanför det geografiska Norden.

– Det nordiska köket har en gemensam värdegrund som har blickarna starkt riktat framåt. Såväl de finländska tävlingsdeltagarna som de nordiska kollegorna är utmärkta förebilder och representanter för hållbarhet, det unika och ärliga i den nordiska maten och inbjuder till inspiration, säger Mia Wikström, SLC:s kommunikationschef som även är medlem i Emblas styrgrupp.

Bakgrund Avsikten med den nordiska mattävlingen Embla är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten.

Embla-matpriset har grundats av Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC och stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Färöarna och Grönland.
Finland representeras i projektet av MTK och SLC. Ålands deltagande i Embla förverkligas via projektfinansiering av Ålands landskapsregeringen. Den norska producentorganisationen Norges Bondelag stod värd för prisfesten i Oslo den 20 juni 2022.

Mera information om Embla-vinnarna 2021 här. 

Läs mer om Finlands nominerade i Embla 2021.