Opinion

Haavisto, Rehn eller någon annan – presidentspelet drar i gång efter sommaren

Mycket är fortfarande öppet när det gäller vem som ska efterträda Sauli Niinistö på presidentposten 2024, men ändå inte allt.

Olli Rehn tycks vara ett givet namn, likaså Pekka Haavisto. Det stora frågetecknet var länge statsminister Sanna Marin. I statsministerns frågetimme på söndagen sade hon ändå rakt ut att hon inte står till förfogande för en presidentkandidatur 2024. Och är Sanna Marin inte uppställd så förändrar det rejält på förutsättningarna för Pekka Haavisto. Om Haavisto kan bli den förenande kandidaten för de rödgröna partierna så har han märkbar tyngd redan från början. Utrikesministerposten, inte minst i det aktuella världsläget med bland annat en finländsk Nato-ansökan inne, är också en väldigt lämplig plattform för en presidentkandidatur.

Den som har ens liten insyn i den finländska partipolitiken inser ändå att det knappast kommer att gå så för Haavisto. Socialdemokraterna som parti kommer att vilja ha en egen kandidat i första omgången och hon heter högst sannolikt Jutta Urpilainen. Samlingspartiet hade tidigare flera potentiella namn, men efter Jan Vapaavuoris turer kring Olympiakommittén och annat, börjar det allt mera se ut som att det enda möjliga namnet är Alexander Stubb. Sedan kan man ju fråga sig om Stubb vill ställa upp. För Sannfinländarna kan man anta att Riikka Purra eller varför inte Jussi Halla-aho ställer upp. Mika Aaltola, Utrikespolitiska institutets chef, är ett intressant namn som lite som kuriosa förekommit i opinionsmätningarna, kanske närmast tack vara all medieuppmärksamhet han fått i samband med kriget i Ukraina. För de mindre partierna heter kandidaterna med rätt så stor säkerhet Li Andersson, Sari Essayah och Anna-Maja Henriksson.

Den för lång tid förändrade relationen med Ryssland samt det sannolika Nato-medlemskapet förändrar otvivelaktigt på arbetsbilden för den finländska presidenten. Sauli Niinistö har dessutom genom ett gediget och aktivt arbete sett till att hans skor inte kommer att bli alltför lätta att fylla. Det kommer onekligen att finnas en hel del att göra för nästa president, vem det än är. Mycket hinner fortfarande hända innan 2024, men trots det så är det nu i höst det hela, upptakten inför valet och positioneringen, drar i gång på allvar.