Jordbruk

Växthusodlare på Simskäla
går vidare med vindkraften

Efter pressläggningen av fredagens papperstidning (av Landsbygdens Folk) har växthusodlaren Mikael Lundell på Simskäla i Vårdö bestämt sig för att trots chockhöjning av kostnaderna försöka gå vidare med sitt vindskraftsprojekt.

– Målsättningen är nu att lämna in ansökan om investeringsstöd och därefter ta slutgiltigt beslut, säger Lundell.

Han värmer redan till största delen sin drygt 10.000 kvadratmeter stora växthusanläggning med havsvatten. För ett par år sedan ville han också bygga ett vindkraftverk för att göra växthusodlingen i princip självförsörjande med energi.

Men projektet fastnade i landskapsregeringens byråkratiska kvarnar. Nu när han äntligen fått allt klart med bygglovet har priserna på både nya och begagnade vindmöllor stigit så mycket att det riskerar hela satsningens lönsamhet.

För Lundell blev det en ”otrolig besvikelse” när han fick den senaste offerten.

– Om jag fått bygga enligt den ursprungliga tidsplanen hade jag fått ett nytt vindkraftverk i samma storlek betydligt billigare än vad den begagnade möllan kostar nu, påpekar han.

Medvind från jordbruksbyrån

Men trots den häftiga prisökningen som innebär att priset för en begagnad vindmölla nu stigit till ca 1,4 miljoner euro går han ändå vidare genom att lämna in ansökan om investeringsstöd för projektet.

I motsats till miljöbyrån har landskapets jordbruksbyrå hela tiden visat positivt intresse för Lundells vindkraftsprojekt. Pengar finns också eftersom landskapsregeringen nyligen kunde överföra 300.000 euro oanvända stödpengar från Ålands tidigare Landsbygdsutvecklingsprogram.

Lundell berättar att han kan få 30 procent investeringsstöd för en begagnad vindmölla eftersom landskapsregeringen ännu inte har avslutat det gamla programmet.

– De önskar att jag lämnar in stödansökan senast den 19 januari vilket jag också tänker göra. Så fort de fått alla uppgifter behandlas ansökan och i och med det avslutas programmet, förklarar han.

Läs också: En miljon EU-pengar ”räddas” för nya åländska jordbruksstöd