Img 2650
Ett energiprojekt som länge varit aktuellt för stöd är växthusodlaren Mikael Lundells planerade vindkraftverk på ön Simskäla i Vårdö. Redan 2011 besökte Mikael Lundell Tyskland för att bekanta sig närmare med möjligheterna till vindkraft. ARKIVFOTO
Jordbruk

En miljon EU-pengar ”räddas”
för nya åländska jordbruksstöd

Den nya åländska landskapsregeringen har överfört nästan en miljon euro outnyttjade jordbruksstöd från Landsbygdsutvecklingsprogrammet 2014-2020 så att pengarna kan komma till nytta under den nuvarande programperioden.

Det handlar dels om 300.000 euro som enligt det nya beslutet kan utnyttjas för energiinvesteringar inom jordbruket.

Sölve Högman konstaterar att det finns fortsatt efterfrågan för kostnadsbesparande energiprojekt och att det finns påbörjade ansökningar för dessa medel.

Högman är anställd av landskapsregeringen till den 31.1.2024, men han har redan under sin innestående semester i januari börjat jobba vid Ålands vatten Ab, där han senare i år blir verkställande direktör.

”Smärtsamt” för planerad vindkraft

Ett energiprojekt som länge varit aktuellt för stöd är växthusodlaren Mikael Lundells planerade vindkraftverk på ön Simskäla i Vårdö. Han värmer redan till största delen sina växthus med hjälp av havsvatten och vindsnurran skulle enligt kalkylerna göra växthusodlingen i stort sett självförsörjande på energi.

– Men nu är det ytterst osäkert med hela vindkraftssatsningen. Jag fick i dagarna offert på en begagnad snurra, men priset är smärtsamt högt och ryms inte inom rimliga ekonomiska kalkyler. En otrolig besvikelse, kommenterar Lundell.

Han hoppas nu hitta någon form av samförstånd med landskapsregeringen om investeringsstöd i i framtiden när vindkraften blir billigare.

Det ironiska i sammanhanget är att Lundells vindkraftverk har försenats ett par år på grund av landskapets miljöbyrås krångel med byggnadslovet.

– Om jag hade fått bygga enligt den ursprungliga tidsplanen hade jag fått ett nytt vindkraftverk till halva priset jämfört med vad den begagnade möllan kostar nu.

Stöd för miljöprojekt

Dessutom överförs 650.000 euro som tidigare var reserverade för investeringar inom livsmedelsförädling till den nya åtgärden ”Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen på landsbygden”. EU:s andel av det totala stödbeloppet som planeras för mål om klimatförändringar på Åland blir därmed 237.250 euro.

Enskilda jordbrukare kan inte ansöka om det här stödet, men Högman berättar att både landskapets miljöbyrå och Högskolan på Åland har projektplaner om bland annat kolbindning och andra miljösatsningar som kan stödas med dessa pengar.

– Och det är projekt som också jordbrukarna får nytta av och projekt som förhoppningsvis kopplar samman programperioderna, säger Högman.

Det omfördelade jordbruksstödet har redan godkänts av EU-programmets övervakningskommitté och Ålands landskapsregering.

Linnéa Johansson som är chef för landskapets näringsavdelning har fullmakt att vid behov göra erforderliga tekniska justeringar och förtydliganden för ett slutligt godkännande av Europeiska kommissionen.