Jordbruk EU Globalt

USA och EU häver strafftullar

USA och EU har enats om att lugna ner tullbråket om stål och aluminium, som har ansträngt handelsförbindelserna i flera år. USA erbjuder EU tullfria importkvoter. Den dåvarande presidenten Donalt Trump införde tullavgifterna för tre år sedan.

På motsvarande sätt annullerar EU sina planer på motåtgärder. Den första december skulle EU enligt planerna höja de existerande mottullarna på Harley-Davidson-motorcyklar, Levi’s blue jeans och bourbonwhiskey.

Den höjningen kommer inte att förverkligas. USA kommer också att tillåta importen av begränsade, tullfria volymer av EU-stål till USA. De nuvarande USA-tullarna på stål och aluminium från EU infördes i juni 2018.

EU:s handelskomissionär Valdis Dombrovskis bekräftade att EU har kommit överens med USA om att pausa den aktuella konflikten. I stället ska USA och EU inleda samtal om ett globalt arrangemang för produktion av uthålligt stål och aluminium.

Detta ska enligt kommissionen markera en ny milstolpe i det transatlantiska förhållandet. EU och USA stärker ansträngningarna för att minska koldioxidutsläppen i den globala stål- och aluminiumindustrin i kampen mot klimatförändringarna.

Inom jordbrukssektorn har tullarna främst drabbat majs, tranbär, kidneybönor och amerikansk boubonwhiskey. Ståltvisten har mindre betydelse för EU:s jordbrukssektorn är konflikten kring subventionerna för Boeing och Airbus.

Den europeiska jordbrukssektorn måste betala 2,2 miljarder i form av strafftullar under åren 2019 och 2020. Omvänt måste amerikanska producenter betala 1,1 miljard euro i form av tullar för bland annat apelsinsaft och nötter.

I samband med presidentbytet i USA lät president Joe Biden stoppa tullarna för fyra månader. I juni enades parterna om att skjuta fram sanktionerna till 2026 för att i lugn och ro låta lösa problemen mellan Boeing och Airbus på fredlig väg.