EU Marknad

Tysk slakteriskandal kan sanera branschen

Den tyska slakteriskandalen fortsätter att jäsa. Mer än 1.600 arbetare i Tönnies-koncernens enhet i Nordrhein-Westfalen har smittats av corona. På tisdagen stängdes hela regionen Gütersloh kring slakteriet.

De svåra missförhållandena inom den tyska slakteriindustrin avslöjades redan i april sedan flera hundra slakteriarbetare hade smittats av coronavirus i två stora slakterier. Kort därefter spred sig problemet till fler slakterier som delvis måste stängas.

Katastrofen kulminerade senaste vecka då coronavirus påträffades i Tysklands och Europas största slakterienhet som tillhör den stora familjekoncernen Tönnies. Sedan dess händelserna utvecklats slag efter slag.

Myndigheterna har låtit testa koncernens medarbetare, huvudsakligen inhyrda gästarbetare från Rumänien, Bulgarien, Polen och andra östeuropeiska länder. Fram till tisdagen hade 1.550 personer testats positivt på corona.

Måste stänga hela samhället

Politikerna stängde fabriken och satte anläggningens 7.000 arbetare i karantän. Men inte nog med det. Delstaten Nordrhein-Westfalens statsminister Armin Laschet stängde ner hela den omgivande regionen, åtminstone fram till månadens slut.

Laschet kritiserade Tönnies för bristande samarbete med myndigheterna. Koncernen vägrade bland annat att ge ut viktiga personaluppgifter med hänvisning till dataskyddet, fastän reglerna för infektionsskydd förpliktade företaget till öppen information.

Koncernens gästarbetare hade anställts av utomstående bemanningsföretag från Östeuropa som arrangerar både transporter och inkvartering på billigast möjliga sätt. Ju billigare personalen arbetar och bor, desto mer förtjänar arbetskraftens uthyrare.

De så kallade fabriksavtalen med uthyrningsföretag för personal har kritiserats häftigt. Den tyska förbudsregeringen vill förbjuda uthyrningen från och med nästa år. Skandalen hos Tönnies kan ytterligare snabba på processen.

Tönnies lovade på tisdagen att avstå från personaluthyrning i alla centrala positioner inom köttproduktionen. Personalen ska framöver anställas direkt av koncernen. De anställda ska också inkvarteras i rymligare och bättre utrymmen.

Jobbar upp till 14 timmar per dygn

Arbetare inom produktionen har hittills erhållit minimilön. Enligt tidningsuppgifter har det inte varit ovanligt med tolv eller till och med fjorton arbetstimmar per dygn utan övertidstillägg. Nettolönen per månad har varierat mellan 1.400 och högst 1.500 euro.

Problemen vid Tönnies enhet i Gütersloh har dessutom tvingat fram en stängning av två andra fabriker som hör till koncernen. Orsaken är logistikproblem, då det inte längre var möjligt att skicka köttet till centralenheten för fortsatt bearbetning.

Tysklands arbetsminister Hubertus Heil är upprörd över de fatala arbetsförhållandena inom koncernen. Enligt ministern måste Tönnies förpliktas att ersätta alla kostnader som förorsakas samhället i samband med stängningen av en hel region.

Missförhållandena hos Tönnies har startat en häftig diskussion i Tyskland över hygien och arbetsmiljö inom livsmedelsindustrin. I bästa fall kan debatten leda till en sanering av slakteribranschen.

De regionala myndigheterna befarar att karantänen för de smittade slakteriarbetarna och deras familjer inte är heltäckande. Flera tiotals personer saknas. De befinner sig sannolikt redan på väg till sina hemländer och kan i sin tur sprida coronasmittan vidare.

Läs också:

https://www.landsbygdensfolk.fi/nyheter/grisproducenterna-aer-bekymrade-oever-laeget