Budget2
Finansminister Matti Vanhanen (C) offentliggjorde förra veckans torsdag finansministeriets budgetförslag för 2021. I september drar budgetmanglingen i gång.
Jordbruk SLC

Statsbudgeten 2021:
Rätt så lika förslag från
JSM och finansministeriet

Förra veckans torsdag offentliggjordes finansministeriets och de övriga ministeriernas förslag till statsbudget för 2021. Jord- och skogsbruksministeriets samt finansministeriets förslag är den här gången förhållandevis lika, men skiljer sig ändå på några punkter.

För start- och investeringsstöd föreslår JSM 68 miljoner, medan finansministeriet föreslår knappt 13 miljoner mindre, 55,05 miljoner euro.

För EU:s och statens regionala och lokala landsbygdsutveckling föreslår jord- och skogsbruksministeriet 182,1 miljoner, medan finansministeriet enbart föreslår 165,7 miljoner euro.

För den nationella stödfinansieringen, närmare bestämt miljöersättningen, ekoersättningen, rådgivningen samt de icke-produktiva investeringarna föreslår JSM 320 miljoner och finansministeriet 297,71 miljoner, en skillnad på drygt 22 miljoner euro.

– Vi behöver få tillräcklig nationell finansiering för att garantera minst samma stödnivå som 2020, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Det sker ändå sannolikt inte väldigt stora stödpolitiska förändringar till 2021, med de siffror som nu finns framlagda.

Budget1
Vi behöver tillräcklig nationell finansiering från statsbudgeten för att garantera minst samma stödnivå som under 2020, säger SLC-basen Mats Nylund.

Makera och biogasen prioriteringar för SLC

Övriga prioriteringar för SLC är en kapitalisering av gårdsbrukets utvecklingsfond Makera samt anslag för att stöda produktion av biogas, både av gödsel och av vall.

– Biogasen är en viktig sak för bönderna och det omnämns också i regeringsprogrammet. I budgetförslaget för 2021 syns ändå inte det här än.

Avträdelsestödet är ett budgetmoment där statsmakten årligen gör inbesparingar i och med att nya avtal inte längre kan göras. Enligt budgetförslaget för 2021 torde dock en fortsättning för LPA:s ”Ta hand om bonden”-projektet vara tryggad.

– I det pressade läge som producenterna just nu befinner sig i, bland annat beroende på lönsamhetskrisen, är projekt och initiativ som ”Ta hand om bonden” synnerligen betydelsefulla, säger han.

Avslutningsvis konstaterar Nylund att tryggandet av avbytarservicen och dess verksamhetsförutsättningar är viktigt.

Läs också:
JSM vill trygga försörjningsberedskapen
SLC Nyland: Satsa på småskaliga biogasanläggningar!