Ffw Dsc05359 Webben
En brinnande tröska i tyska Wedemark är bara ett exempel på otaliga bränder i det heta Mellaneuropa. Branden kunde släckas utan att elden spred sig till omgivningen men tröskan blev totalförstörd.
Jordbruk EU

Superhetta i Europa antände åkrar och maskiner

Rekordtemperaturer på mer än fyrtio grader har ställt till stora problem för jordbruket på den europeiska kontinenten. Grödorna hotas av torka och otaliga jordbruksmaskiner har fattat eld och totalförstörts. EU-kommissionen lovar lättnader som kompensation.

Denna vecka lättade läget och redan på måndagen föll temperaturerna till angenämare nivåer. Men de senaste veckorna har varit mycket påfrestande för jordbrukarna på kontinenten, där skördearbetet redan pågår för fullt.

I Tyskland rapporterade brandkårerna nästan dagligen om bränder i skördetröskor och balpressar. I många fall hann brinnande maskiner också antända de kruttorra fälten med omfattande skador som följd.

I den franska regionen Oise uppmanades jordbrukarna att avbryta skörden av säkerhetsskäl, på grund av den överhängande brandfaran. Tusentals hektar åker har eldhärjats i området, som också har drabbats av talrika skogsbränder.

Traktorförare dog i Frankrike

Enligt det lokala lantbrukssällskapet i regionen har brandkårerna kallats till 235 fältbränder i juli, mot 160 bränder under 2018 och 139 bränder året innan. Brandkårerna har varit sysselsatta utan paus, uppger tidningen Le Parisien.

Flera dramatiska situationer har utspelat sig. En 65-årig jordbrukare uppges ha omkommit i sin traktor som plötsligt antändes under färd. Den brinnande traktorn fortsatte ännu ett stycke tills den stannade. Myndigheterna utreder olycksorsaken.

Enligt polisen är det oklart om branden uppstod i själva traktorn eller den omgivande växtligheten. Traktorföraren hade troligen förlorat medvetandet som en följd av en sjukdomsattack.

I grannlandet Tyskland har brandkårerna nästan dagligen kallats till gårdar för att släcka bränder. Myndigheterna har uppmanat bönderna till stor försiktighet och rekommenderat skärpta åtgärder för ett bättre brandskydd.

Många jordbrukare har för säkerhets skull ställt upp vattenfyllda gödselvagnar längs sina åkrar. En liten gnista från ett överhettat lager kan vara tillräckligt för att utlösa en katastrofal brand.

Enligt myndigheterna är en stor del av jordbrukarna aktiva medlemmar av de frivilliga brandkårerna. Det betecknas som positivt, eftersom personerna har utbildats att hantera brandriskerna och kan reagera rätt om en brand uppstår.

EU lovar mer stöd

Nu har vädret blivit svalare men upparbetningen av skadorna väntas dröja länge. EU-kommissionen har lovat att stöda producenter som lider under torkan i Europa. Bland annat kan direktstöd utbetalas i förskott.

Enligt agrarkommissionär Phil Hogan är de skärpta klimatförhållandena en källa till oro för jordbruket. Kommissionen står därför i nära kontakt med medlemsländerna för att skaffa information om det lokala läget.

Hogan vill underlätta situationen för drabbade bönder med högre förskottsbetalningar. Det innebär att producenterna från och med medlet av oktober kan ta upp till sjuttio procent av direktstöden i anspråk och 85 procent av landsbygdsstöden för att bättra på kassaflödet.

Dessutom är kommissionen beredd att pruta på diverse fordringar inom förgröningen. Undantag kan beviljas för kraven på odlingsväxter och föreskrifterna för ekologiska fokusområden på träda.

Därmed ska producenterna erhålla större flexibilitet för odling av foderväxter. Kommissionen analyserar ständigt situationen och dess följder via satellitövervakning. Dessutom följer man noga torkan och dess följder direkt i medlemsländerna.