Jordbruk

Tjänsten Peltolohkot.fi har öppnat på nytt

Programvaruföretaget 11latoa har öppnat tjänsten Peltolohkot.fi på nytt. Tjänsten stängdes i juni när livsmedelsverket konstaterade att verkets material om basskiften, som används i tjänsten innehöll personuppgifter som inte får publiceras fritt.

Tjänsten kunde öppnas på nytt, efter att ändringar har gjorts som rör personers dataskydd. Vidare har livsmedelsverket och 11latoa kommit överens om att livsmedelsverket fungerar som registerförare av de personuppgifter som ingår i materialet och 11latoa som behandlare av personuppgifterna.

I praktiken innebär ändringarna att man inte längre kan söka skiften direkt från kartan utan gårdens eller skiftets signum.

Man hittar dock basskiften med signum i lantmäteriverkets geodataportal Paikkatietoikkuna.fi. Man slår alltså upp webbadressen paikkatietoikkuna.fi och väljer då ”Kartlager”, därefter ”Markanvändning” och sedan ”Basskiftesregister”.

Tjänsten Peltolohkot.fi används bland annat av jordbrukare, entreprenörer och forskare. Materialet i tjänsten baseras på det åkerskiftesregister som livsmedelsverket för. Registret är jordbruksförvaltningens landsomfattande register där alla de basskiften, som det har betalats arealbaserade jordbruksstöd för, finns digitaliserade. 

Fri användning av åkerskiftesmaterialet utreds fortfarande

Livsmedelsverket har som mål att främja en fri användning av materialet. Verket utreder tillvägagångssätten i samband med fri användning av åkerskiftesmaterialet tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet samt dataombudsmannens byrå. Livsmedelsverket föreslår också ändringar i den lag om jordbruksförvaltningens informationssystem som är under beredning. Ändringarna skulle medföra att materialet kunde användas friare i fortsättningen.