Jordbruk Landsbygdsnäringar

Stöd för energi- och
resurseffektivitet i
landsbygdsföretag kan sökas

Från och med 18.10 kan mikro- och småföretag på landsbygden ansöka om stöd för investeringar som främjar en övergång till förnybar teknik och företagets energi- och resurseffektivitet. Investeringarna finansieras ur EU:s återhämtningsmedel som underlättar återhämtningen efter coronakrisen.

Företagen kan få stöd till exempel för att gå över till förnybar energi eller ta i bruk teknik som effektiviserar företagets produktion. Sådana investeringar gäller exempelvis köp av solpaneler eller luftvärmepumpar eller nya anordningar och programvaror som förbättrar energi- eller materialeffektiviteten.

Företag som förädlar jordbruksprodukter kan få 35 procent av investeringskostnaderna i stöd, för övriga mikro- och småföretag på landsbygden är stödnivån 30 procent.

Med återhämtningsmedlen finansieras också ökad biogasproduktion. Ett företag som bygger en ny anläggning eller enhet för biogasproduktion kan få 50 procent av investeringskostnaderna i stöd.

Företagsstöd för landsbygden kan beviljas företag som är verksamma på landsbygdsområdena. Med hjälp av en karta kan företagaren kontrollera att det egna företaget ligger på ett stödberättigande område.

Rådgivning underlättar ägarbyte i företag

Återhämtningsfinansieringen främjar inte bara investeringar utan också ägarbyten i företag. Personer som förbereder förvärv av ett företag på kärnlandsbygden eller den glest bebyggda landsbygden kan få 5.000-10.000 euro i stöd för sakkunnighjälp som behövs när ägarbytet förbereds. Det är fråga om en ny stödform.

Företagsstöd för landsbygden söks i Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä. På Hyrräs framsida väljer man ”Uträtta ärenden för en organisations eller jordbrukets räkning”. Om man ansöker om stöd för att förbereda ett ägarbyte väljer man ”Uträtta ärenden utan FO-nummer”.

Man loggar in i Hyrrä med personliga nätbankskoder, mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort (HST-kort). Ansökan kan göras av en person som av ett företag har fått behörighet att uträtta ärenden och namnteckningsrätt i handelsregistret eller FODS. Om man vill att en person som saknar rätten att teckna företagets namn ska göra ansökan, måste en Suomi.fi-fullmakt göras upp för honom eller henne.

Beslut om finansieringen fattas av den regionala NTM-centralen. Den ger också närmare information om stödet och om hur ansökan går till. Stöden kan sökas till utgången av år 2022. I den första etappen behandlas ansökningar som blivit anhängiga senast 15.11.2021.