Big Fat Seed
Flödet på sorteraren Big Fat Seed regleras med spaken till vänster medan de mindre spakarna finreglerar storleken som släpps igenom på de fyra kanalerna.
Maskin & teknik

Sorterar spannmål
med blåsning

Bland Agromekmässans intressanta nyheter inom spannmålshanteringen återfanns åtminstone Scansilos spannmålsrensare och sorterare Big Fat Seed. Den visades fram som tvåstjärnig nyhet på mässan och var även nominerad till Agromek Award.
Anläggningen, som presenterades av Hammerum Servicecenter fungerar med hjälp av en kraftig luftström. Styrkan på luftströmmen regleras steglöst med en vridbar knapp på styrningspanelen.

Varan, spannmålen, lastas genom en tratt ner i det blåsiga utrymmet, där lätt skräp som agnar blåses ut ur maskinen och in i ett utrymme för sig. Tratten öppnas och stängs med en spak som sitter framme på maskinen. Med den här spaken reglerar man också den mängd som släpps igenom processen och därmed hastigheten. Vid bottnen finns sedan fem kanaler, varav den första är för stenar, den andra för stora, alltså tyngre sädeskärnor och den sista för riktigt små och lätta samt söndriga kärnor.


Storleken kan justeras på de fyra kanalerna som är avsedda för spannmål.

– Med hjälp av den här anläggningen kan man bland annat sortera utsäde och maltkorn, förklarar Mikael Laursen vid Hammerum servicecenter. För maltkorn krävs till exempel låg proteinhalt, medan de små kärnorna ofta har hög proteinhalt. Sorterar man därför ut de stora kärnorna kan man få ned proteinhalten i det parti som ska bli maltkorn. Samtidigt höjs proteinhalten i resten av partiet, vilket kan höja dess värde som foderkorn.

Man kan sortera havre på samma sätt om man är ute efter livsmedelshavre och foderhavre i skilda partier.

Anläggningen klarar kring 45 ton i timmen vid en fukthalt på 14,5 procent. Det handlar då om lätt rengöring och sortering. Om man sorterar utsäde är kapaciteten kring 25–30 ton i timmen, det skulle då ge kring 10–15 ton färdigt utsäde.

Anläggningen torde vara inom räckhåll för en vanlig gård, priset i Danmark på Big Fat Seed motsvarar ungefär 8.000 euro utan moms.

Läs också:

GrainSense tvåstjärnig nyhet

Nyheter från Väderstad också på Agromek

Vågformig tallrik ytbearbetar

Enkel men smart finess från Yara

Automatisk utfodring av smågrisar

Michelins banbrytare fördelar vikten och höjer dragkraften

Lätt hydraulslang i ett enda lager

Drygt 40.000 besökare på Agromek