Cross Cutter Disc
CrossCutter Disc bearbetar och blandar markens ytskikt. FOTO: Väderstad
Maskin & teknik

Vågformig tallrik ytbearbetar

En tvåstjärnig nyhet från Väderstad på Agromek var tallriken CrossCutter Disc som utvecklats för bearbetning alldeles i markens ytskikt, det vill säga ett par tre centimeter. Tallriken lämpar sig särskilt väl för markbearbetning av stubb efter oljeväxter och fånggrödor. Den lär också vara ypperlig för vårbearbetning i stubb. Man kan även köra med tallriken i plöjd jord.

CrossCutter Disc fungerar bäst i en hastighet på 14-20 kilometer i timmen. Tallriken är mer ”vågformig” än sina föregångare och är samtidigt tillverkad i tjockare plåt. Det här ska hjälpa till att blanda bara det yttersta lagret där växtresterna finns utan att de trycks ner i jorden.


När man tröskat raps är det till exempel viktigt att få spillsäden att gro och växa. Då uppstår en falsk såbädd som man sedan bearbetar för att undvika att spillsäd försämrar förutsättningarna för kommande grödor. Bland annat för det ändamålet torde CrossCutter Disc lämpa sig i och med att den skär genom ytlagret och blandar det, vilket ger en falsk såbädd på hela skiftet.

CrossCutter Disc kan monteras på exempelvis Carrier.

Den är monterad på en gummifjädrad arm.

CrossCutter disc var med redan på KoneAgria 2017 i Tammerfors som trestjärnig nyhet.

På Agritechnica i Hannover utsågs tallriken till vinnare av utmärkelsen Maschine des Jahres, årets maskin 2018 i kategorin Jordbearbetning.

Läs också:

Nyheter från Väderstad också på Agromek

Sorterar spannmål med blåsning

GrainSense tvåstjärnig nyhet

Enkel men smart finess från Yara

Automatisk utfodring av smågrisar

Michelins banbrytare fördelar vikten och höjer dragkraften

Lätt hydraulslang i ett enda lager

Drygt 40.000 besökare på Agromek