Michelin
Jacob Alsing Axen från Michelin visar hur däcket fungerar. På vägen är trycket högt och däcket smalare, men i marken minskas trycket och däcket blir bredare. Det här känner vi till sedan tidigare, men här finns skilda rader med klossar som bildar ett eget mönster på däckets kanter. När trycket är lågt kommer det här mönstret i kontakt med marken.
Maskin & teknik

Michelins banbrytare fördelar
vikten och höjer dragkraften

En av de större och antagligen banbrytande nyheterna med tanke på framtidens jordbruk var Michelins trestjärniga nyhet EvoBib, som i övrigt vann guldmedalj på Simamässan 2017 liksom också konkurrenten Trelleborg som utvecklat en egen liknande lösning.
Namnet EvoBib har i övrigt ett samband med den välkända Michelingubben, som på franska heter Bibendum.

Tekniken är att däcket har högre tryck på landsvägen, upp till 2 bar, vilket ökar körkomfort och säkerhet, medan trycket är lägre i markarbetet, ner till 0,8 bar. 

– I marken blir däcket samtidigt bredare, vilket ger en större viktfördelning. Men därtill kommer det skilda mönstret med klossar i däckets kant i arbete, vilket underlättar dragkraften, förklarar Jacob Alsing Axen vid Michelin i Norden. I fältarbete ökar beröringsytan med upp till en femtedel, samtidigt som trycket alltså fördelas jämnare. Risken för packningsskador minskar.

Systemet förutsätter emellertid traktorer med lufttrycksreglering. Hittills är det bara Fendt som levererar sådana.

– De blir helt säkert fler inom en snar framtid, säger Jacob Alsing Axen. Dessutom går det att eftermontera lufttrycksregleringen.

Han påminner om att Michelin för drygt ett år sedan köpte upp företagen PTG och Téléflow som var för sig har arbetat med egna lösningar på variabla däcktryck.

Däcket visades fram på Agromek av Euromaster Danmark, som också belönades med Agromek Award för nyheten.

Läs också:

Lätt hydraulslang i ett enda lager

Sorterar spannmål med blåsning

GrainSense tvåstjärnig nyhet

Nyheter från Väderstad också på Agromek

Vågformig tallrik ytbearbetar

Enkel men smart finess från Yara

Automatisk utfodring av smågrisar

Drygt 40.000 besökare på Agromek