Nyland Korn
Torka i juni och mycket väta i juli har medfört mycket sidoskott och nu mycket brokiga skiften, vilket kan innebära problem med kvaliteten i höst. FOTO: Staffan Pehrman
Jordbruk SLC

SLC Nyland:
Skörden blir klart mindre än ifjol,
priset fortfarande alltför lågt

Tröskningssäsongen har kommit bra igång i Nyland med skörd av råg, höstvete och tidigt korn. Skörden av råg och höstvete ser ut att bli hyfsad. Kvaliteten verkar vara bra, medan skörden per hektar i medeltal verkar bli rätt medelmåttig. För den vårsådda sädens del är mognaden ganska ojämn överlag, vilket skjuter fram skörden, ger ojämn kvalitet och höjer torkningskostnaderna.

Skörden blir mängdmässigt klart sämre än ifjol och förväntas stanna något under medelskörd. Trots en klart mindre skörd är prisnivån på ungefär samma låga nivå som den sjönk till förra hösten.

– För ett kilo brödvete får odlaren idag cirka 15 cent. För att täcka produktionskostnaderna borde priset vara över 20 cent per kilo, säger Bengt Nyman, som är ordförande för SLC Nylands spannmålsutskott.

Då skörden och utbudet på den inhemska marknaden blir mindre borde priset stiga, men det finns ännu inga tecken på att så skulle ske. Det finns fortfarande en del spannmål i lager och skörden förväntas trots allt täcka den inhemska konsumtionens behov.

Nyman konstaterar att spannmålspriserna i nuläget ligger på en betydligt lägre nivå än i Mellaneuropa. För att få balans på marknaden och priset att gå upp behövs en betydande export. Det gäller även för ekospannmål, då det i år skördas betydligt mer ekospannmål än tidigare i och med att odlingen av ekospannmål har ökat.

Framför allt finländsk havre är efterfrågad på exportmarknaden. Men även där pressas priserna då havreskörden i Mellaneuropa i år är ovanligt stor.

Stora variationer i hela Nyland

Det som såddes i maj led av kölden i början av månaden och det var även ovanligt många frostnätter i maj månad. I juni kom det på många håll ingen nederbörd under 3 veckor och i slutet av perioden var det mycket varmt. Grödorna led då av torka, medan det i juli kom dubbelt mer nederbörd än normalt.

Detta har medfört mycket sidoskott och nu mycket brokiga skiften, vilket kan innebära problem med kvaliteten i höst. Framför allt är vårvetet grönt och på vissa ställen mycket ojämnt.

– Om möjligt är det skäl för odlarna att hålla partier av olika kvalitet skilt, framhåller Bengt Nyman. Han konstaterar att det är stora variationer skiftesvis i hela Nyland.

– I år odlas mycket ärter, men många skiften ser tyvärr riktigt dåliga ut då de lidit av dels torka och dels väta, vilket tyvärr kan ta bort en del av odlingsintresset, säger Nyman.

För oljeväxternas del (rybs och raps) var odlingsarealen i år rekordliten och där har odlarna igen haft stora problem och skördebortfall på grund av bland annat skadeinsekter. Skörden räcker endast till att täcka en liten del av det inhemska behovet.

Nu försöker man vända trenden och öka odlingsintresset via projektet RybsRaps 2025. Målsättningen är att utveckla odlingen av höst- och vårrybs och -raps i Finland genom ett effektivt samarbete inom hela oljeväxtkedjan. Huvudmålen är att förbättra odlingssäkerheten och lönsamheten för oljeväxter genom ny odlingsteknik och samtidigt öka den genomsnittliga skördenivån.

På gårdsnivå är det viktigt att sträva efter högre skördar och agera resurseffektivt för att få lönsamhet i produktionen. Mindre produktiva skiften lönar sig inte att odla.