Img 1518
SLC anser även att satsningarna på biogas bör inledas omgående. ARKIVFOTO
Jordbruk Skogsbruk SLC Landsbygdsnäringar

SLC kräver korrigeringar
av anslagen för LFA- och
miljöersättningar

SLC kräver att anslagen för LFA- och miljöersättningen korrigeras enligt regeringsprogrammet med de utlovade framtidsinvesteringarna redan i nästa års statsbudget. Det handlar om summor på 42 miljoner i LFA-ersättning och 88 miljoner i miljöersättning.

Ministerierna har kalkylerat med betydligt minskade anslag i sina förslag till statsbudget för nästa år, vilket delvis beror på att de utlovade framtidsinvesteringarna inte ännu har beaktats.

Nästa vecka går regeringens budgetförhandlingar, den så kallade budgetrian, av stapeln.

Statsminister Antti Rinnes (SDP) regeringsprogram innehåller visserligen också många positiva skrivningar och förslag som för jordbrukssektorn framåt, om de verkställs, säger SLC, som anser att skrivningarna måste verkställas i ett tidigt skede av regeringsperioden. De måste synas i statsbudgeten 2020 och följande år.

Satsa på biogas nu!

SLC anser även att satsningarna på biogas bör inledas omgående.

– Jordbrukssektorn kan på samma sätt som landets allmänna trafik och den tunga trafiken bli en omfattande användare av biogas. SLC vill därmed lyfta fram att detta bör noteras i anslagen i statsbudgeten.

– Även gårdsbrukets utvecklingsfond bör i sin framtidsplan prioritera investeringar i biogasproduktion och biogasens vidareförädling på gårdsnivå för fordonsanvändning.

SLC anser även att en del av jordbrukets energiskatteåterbäring kunde allokeras så att den uppmuntrar till användning av biogas i jordbruksfordon. SLC påminner här om att anslagen för lantbrukets energiskatteåterbäring i vilket fall som helst bör bibehållas på tidigare årsnivå, det vill säga 55 miljoner euro. Denna nivå är ett slutresultat av tidigare inkomstpolitiska förhandlingar mellan statsmakten och producenterna, framhåller SLC.

Fond för ersättning av djursjukdomar

SLC uppmanar vidare jord- och skogsbruksministeriet att inleda diskussionerna med producentorganisationerna, kött- och mejeriföretagen och försäkringsbolagen om grundandet av en fond för utbetalning av ersättningar för djursjukdomar. Detta så att fonden kan tas i bruk direkt då den nya programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP inleds. 

Dessutom påminner SLC om det utlovade startbidraget för att grunda producentorganisationer:

– Enligt regeringsprogrammet ska ett startbidrag beviljas producenter som grundar en producentorganisation då den nya programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP inleds. SLC anser att intresset för producentorganisationer är stort, dock är den ekonomiska tröskeln ofta hög i det inledande skedet. SLC anser därmed att jord- och skogsbruksministeriet via gårdsbrukets utvecklingsfond borde stöda bildandet av producentorganisationer med startbidrag.

– Det ligger i jordbrukssektorns intresse med tanke på lönsamhetsutvecklingen att få igång bildandet av producentorganisationer inom spannmåls-, potatis-, frilands- och lammsektorn.

Frivilliga ägoregleringar bör uppmuntras

SLC anser att det är mycket viktigt att få igenom frivilliga ägoregleringar som haft positiva effekter på jordbrukets ekonomi, miljöpåverkan och trafiksäkerhet.

Enligt regeringsprogrammet är tilläggsanslaget 5 miljoner euro. I budgetförslaget har jord- och skogsbruksministeriet föreslagit 2 miljoner för nästa år, men finansministeriet har bantat summan till en halv miljon.

Mer pengar behövs för rovdjursskador

Vidare framhåller SLC att anslagen för förebyggande av rovdjursskador bör följa andemeningen i det förslag till vargskötselplan som nu är på utlåtande. Anslagen bör märkbart höjas. Finansministeriet har föreslagit ett anslag på 8,85 miljoner euro, men av den summan är 7,5 miljoner avsedd att ersätta skador på renar. Det är 600.000 euro som är avsedd att ersätta skador på husdjur, odlingar och biodlingar, medan 750.000 euro är avsedd att finansiera förebyggande av skador samt övervakning.

Föreslår bibehållet anslag för rådgivningen

SLC anser vidare att anslaget till rådgivningen bör bibehållas på samma nivå som efter riksdagens korrigeringar de senaste åren. Anslagens användning kunde styras mot rådgivning kring kolbindning och biogasproduktion i enlighet med målsättningen i regeringsprogrammet. Årets anslag till rådgivningen är 5,266 miljoner euro, finansministeriet föreslår en beskärning till 3,466 miljoner.

Anslagen för kadaverinsamling bör få en indexjustering, anser SLC vidare. Anslaget har beräknats nästa år till 4,87 miljoner euro.

Satsningar behövs för export och mot ASF

SLC framhåller också betydelsen av fortsatta satsningar på livsmedelsexporten. SLC hänvisar till att den tidigare regeringen satsade betydligt för att höja exporten.

– Också i det nuvarande regeringsprogrammet föreslås satsningsar på exporten, påpekar SLC vidare.

SLC anser att anslagen bör höjas i enlighet med regeringsprogrammet, vilket skulle trygga en fortsättning på de exportsatsningar som inletts. 

– En höjning av livsmedelsexporten är inte bara jord- och skogsbruksministeriets ansvarsområde, motiverar förbundet.

Vidare påminner SLC om att jord- och skogsbruksministeriet under de senaste åren har arbetat med olika åtgärder för att motverka spridning av afrikansk svinpest, ASF, till Finland.

– Detta arbete måste fortsätta och intensifieras, heter det i SLC:s kravlista.

Fler semesterdagar?

– För att förbättra husdjursproducenternas ork i arbetet bör anslagen till avbytarverksamheten tryggas, säger SLC vidare och anser att tidigare budgetanslag för avbytarverksamheten bör bibehållas.

– För att kunna bibehålla kunniga avbytare, och med beaktande av sysselsättningseffekten, bör regeringen dessutom överväga en höjning av antalet semesterdagar från nuvarande 26 dagar, heter det i kravlistan.

SLC betonar slutligen vikten av att det finns tillräckligt med medel för att genomföra Metsoprogrammet, där skogsägarna kan göra frivillliga avtal om såväl kontinuerliga som tidsbundna fredningar.