Skordemarknad Foto Pargas Stad 2
I den finländska skärgården hör skördefestens marknad i Nagu och Öppna gårdar till de mest efterlängtade stämningsskaparna under september månad. FOTO: Pargas stad
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Skärgårdens skördefest
fyller 15 år

Skärgårdens skördefest med sin marknad 17.9 och öppna gårdar 18.9 fyller i år 15 år.

I den finländska skärgården hör skördefestens marknad i Nagu på lördag och Öppna gårdar på söndag till de mest efterlängtade stämningsskaparna under september månad.

– Till skördemarknaden är redan 35 försäljare av lokala produkter anmälda och sex gårdar medverkar på söndagens öppna gårdar, berättar Pargas stads turismchef Benjamin Donner.

På lördagens marknad i Nagu kommer lokala produkter så som sylt, saft, äppel, bröd och hantverksprodukter att finnas till salu. Kulturföreningen Multiculti står för levande musik och på plats finns ponnyridning och program för barn.

På söndag går det att besöka öppna gårdar som bjuder på försäljning av egen produktion, program och mat. Stentorps fårfarm, Jordkällaren och Tammiluoto vingård tar emot besökare i Pargas, Västeräng och Korsnäs Östergård i Nagu.

På Wattkast i Korpo samlas de tre gårdarna Walldéns trädgård, Wattkast äppel och Nystu gård tillsammans med Västergårds hantverk och Sporttikone på Nystu gård för försäljning av sina produkter.

På många av gårdarna serveras mat och uppvisningar. Exempelvis kan man på Stentorps fårfarm följa med fårhundsuppvisningar klockan 11, 13 och 15 och köpa fårprodukter, på Jordkällaren kan man ägna sig åt kokastning och njuta av ostbuffé och på Västeräng och på Nystu gård bekanta sig med djur.

Multiculti rf ordnar i samband med Skördefesten på fredag kväll 16.9 en konsert Från Rolling Stones till Duffy med bandet What! på Framnäs i Nagu med, start klockan 19. I bandet medverkar bland annat Kjell och Mårten Westö.