Speyside Whisky Trail
Skottland är berömt för sin whisky men alkoholrelaterade skador hos unga konsumenter väcker oro. FOTO: SecretScotland
EU

Reklamförbud förskräckte
Skottlands whiskyindustri

Skottland och whisky hör ihop som ler och långhalm. Den skotska whiskyindustrin genererar varje år stora vinster. Men plötsligt drog mörka moln upp över de skotska hedarna. Ett reklamförbud för whisky togs upp till förslag.

Det ligger något trolskt över skotsk whisky. De vidsträckta hedarna med utsikt över höglandet, glittrande vatten, en sprakande brasa och en god whisky hör ihop. Glansbilden av Skottland håller i sig och främjar kommersen med whisky.

Den högprocentiga alkoholdrycken är vid sidan av fårskötseln en av Skottlands viktigaste symboler och en stark ekonomisk faktor. Destillerierna ligger tätt och lockar turister i skaror till de olika whiskyregionerna.

Whisky är en viktig ekonomisk faktor. Enligt Scotch Whisky Association ökade exporten av whisky förra året med 37 procent till ett värde som motsvarar omkring sju miljarder euro. Det bidrar till välståndet i de lantliga regionerna.

Alkoholen skördar liv

Plötsligt drar mörka moln upp över den skotska himlen. Den regionala regeringen i Edinburgh har slagit larm om den ädla dryckens negativa inflytande på hälsan. De alkoholrelaterade dödsfallen har stigit dramatiskt.

Aldrig tidigare har britterna dött av alkoholkonsumtion i samma utsträckning som 2021. Andelen var högst i Skottland. Detta har fått regeringen att haja till. Regeringschefen Nicola Sturgeon varnar för följderna av en alltför ymnig whiskykonsumtion.

I ett uttalande medgav regeringen att Skottland har ett har ett djupt, långvarigt och problematiskt förhållande till alkohol. Som omedelbar åtgärd aviserade Sturgeon ett omfattande förbud mot reklam för alkoholdrycker i Skottland.

Förbudet skulle bland annat gälla alkoholrelaterad marknadsföring och reklamförbud på skyltar och i tidningsannonser. Destillerier och pubar skulle inte längre få sälja marknadsartiklar som t-shirts med reklam för alkohol.

Enligt skotska tidningar skulle bryggerier och destillerier förlora rätten att sponsra sport- och kulturevenemang. Whisky- och bryggerilobbyn gick till storms mot regeringen och varnade för en förestående kollaps inom det skotska näringslivet och regionens turism.

Sunt förnuft ska avgöra

Branschen betonar whiskyns roll för turismen och landsbygden. De flesta destillerier befinner sig i avlägsna delar av Skottland. Ett förbud skulle allvarligt skada turismen, löd argumenten från whiskyns förespråkare.

Den nu avgående regeringschefen Nicola Sturgeon har sedermera dämpat sina uttalanden mot alkoholreklam. Enligt Sturgeon är det viktigt att behålla ett sunt förnuft i debatten. Det är stor skillnad mellan en alkoholreklam nära skolor och en Johnnie Walker-keps.

Enligt Sturgeon handlar planerna inte om reklamförbud mot whisky. Hon påpekade att Skottland har ett folkhälsoproblem. Detta måste hanteras konsekvent men pragmatiskt så att whiskysektorn bibehåller sin ställning.

Sturgeon påminner om att Irland för fem år sedan införde ett antal restriktioner som syftade till att minska exponeringen på barn och unga för alkoholreklam. Det vore också en modell för Skottland, framhåller Sturgeon.