Sakyla
Sucros målsättning har varit att höja Säkyläbrukets årliga råsockerproduktion till 100 miljoner kilo. Det här skulle ändå kräva en avsevärd ökning av odlingsarealen i Finland. ARKIVFOTO
Jordbruk Marknad

Producentorganisationerna och Sucros har kommit överens

SLC och MTK har nått ett förhandlingsresultat med Sucros. MTK:s Pekka Myllymäki anser att det är fråga om en märkbar förbättring i kontraktsvillkoren för sockerbetsodling.

Sucros målsättning har varit att höja Säkyläbrukets årliga råsockerproduktion till 100 miljoner kilo och avtalet omfattar ett tilläggspris på 2,50 euro per ton om så sker. Det här skulle ändå kräva en avsevärd ökning av odlingsarealen i Finland.

– Många nya odlare överväger att börja odla betor och många som redan odlar överväger att öka arealen. Det här betyder att den nuvarande odlingsarealen på 11.000 hektar borde öka med 3.000 hektar, säger Pekka Myllymäki som är ordförande för producentorganisationernas förhandlingsgrupp för sockerbetor.

Vad det gäller toppningen (listintä) av sockerbetan har man också kommit överens om så kallad kontrollerad toppning, vilket betyder att andelen av skörden som minskar på grund av toppningen  är fastslagen till 3,6 procent för samtliga levererade sockerbetor. Dessutom har man bestämt höja självriskgränsen för frakt tillbaka till 145 kilometer.

Finns vilja att diskutera

Sebastian Sohlberg, ordförande för SLC:s sockerbetsutskott, ser det här som en viktig delseger för betodlarna.

– I praktiken har förhandlingarna kretsat kring att få ihop en större odlingsareal av sockerbetor i Finland.

Han understryker också att förhandlingarna visar på att det hos industrin finns en vilja att diskutera.

– De lyssnar i varje fall på odlarna, det är helt klart mitt intryck. Jag är övertygad om att alla parter inser situationens allvar.

Hur realistiskt är det att man med de här åtgärderna kommer upp till ytterligare 3.000 hektar, alltså sammanlagt cirka 14.000 hektar (100 miljoner kilo råsocker) och därmed når det utlovade tilläggspriset på 2,50 euro per ton?

– Inte räcker enbart de här åtgärderna till, men de är en bra början. Framtidsutvecklingen är snarare positiv än negativ. Det här visar också på att sockerbetan är en framtidsgröda och ett intressant inslag i växtföljden på många gårdar, avslutar Sohlberg.