6Cce44Bf 8Cac 4519 A506 47343623457A
En antibakteriell peptid som hittats i bakterier på kråkbärsris kunde utnyttjas i spendopp för att förebygga juverinflammation hos mjölkkor. FOTO: Juha Sarkkinen/Uleåborgs universitet
Jordbruk

Peptid i kråkbär kan
förebygga juverinflammation?

En antibakteriell peptid som hittats i bakterier på kråkbärsris kan förebygga juverinflammation hos kor, meddelar Uleåborgs universitet. Peptiden hämmar bakterietillväxt och ska nu utvecklas till en ny spendopp för mjölkkor.

För ett år sedan hittade forskare vid Uleåborgs universitet en antibakteriell peptid, en proteinsekvens, i bakterier som lever på kråkbärets stjälk och blad. Nu ska man inom Hyvää karjalle-projektet undersöka hur peptiden kunde utnyttjas i spendopp för att förebygga juverinflammation hos mjölkkor.

Tidigare har forskarna vid universitetet konstaterat att peptiderna effektivt hindrar bakterier från att fästa sig vid material och bilda biofilm. Bakterierna i biofilmen har enligt universitetet 10-1.000 gånger starkare motståndskraft mot antibiotika än vanliga bakterier, vilket gör dem svåra att utrota. Enligt universitetets forskare kan peptiderna därför potentiellt skydda kornas spenar från bakterinfektioner.

Målen inom Hyvää karjalle-projektet är förutom att upprätthålla mjölkkornas juverhälsa också att stöda högklassig ensilageproduktion och utfodring av djuren. Projektet utnyttjar ny teknik som sensorer, digital datahantering och nya naturliga antimikrobiella föreningar. Projektet genomförs i samarbete med aktörer från Estland, Österrike, Holland och Italien. I Finland handhas det av Naturresursinstitutet Luke, Uleåborgs universitet samt Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK.