Jordbruk EU Marknad

Optimistiska vinodlare skördar rekordtidiga druvor

Årets europeiska vinskörd ser ut att bli rekordtidig och kvaliteten är hög. De tyska och franska vinodlarna inledde skörden redan under den första augustiveckan. Det gäller också Italien, där det på många håll till och med har varit alltför hett.

Den franska vinproduktionen uppskattas i år till något mellan 46 och 48 miljoner hektoliter. Det är 27 procent mer än 2017 och 7 procent mer än medeltalet för de fem senaste åren, meddelar det franska jordbruksministeriets statistikbyrå Agreste.

Det låter lovande men Agreste påminner om att fjolåret var ett eländigt vinår i Frankrike. Då bokfördes den minsta franska vinskörden sedan 1945. Statistikerna tror att årets skörd kommer att motsvara medeltalet för 2014-2016.

Vinodlarna räknar med ett gott år med hög kvalitet. Till skillnad från de östligare delarna av Europa har Frankrike inte lidit särskilt mycket av torka. Det fuktiga vädret har ändå förorsakat mögel och endel vinodlingar har bokfört förluster till följd av hagel.

Gamla rankor klarar torkan

De tyska vinodlarna i Rheinland-Pfalz har inlett druvskörden rekordtidigt. Årets druvor är söta, till och med så söta att odlarna ställvis befarar en alltför hög alkoholhalt. Det kan medföra att de annars så lätta vita vinerna vinet känns grova.

Enligt Ernst Büscher vid det tyska vininstitutet börjar skörden i år omkring tre veckor tidigare än normalt i Tysklands alla tretton vinområden. Skörden väntas också bli kännbart större än normala år.

Bristen på regn är inget större problem för vingårdarna. De gamla rankornas rötter sticker flera meter djupt och förblir fuktiga fastän solen gassar på markytan i veckotal. Yngre rankor kan däremot ta skada men några större problem har ännu inte rapporterats.

Om de varma somrarna fortsätter, kan tyskarna tänka sig att skaffa nya sorter. I dag produceras i första hand lätta vitviner men fler röda viner kunde komplettera utbudet. Några vinodlare har redan utvidgat sortimentet med Spätburgunder och Merlot.

De tidigaste tyska druvorna landar som ”Federweisser”, som saluförs lokalt som vit eller röd druvmust genast i början av hösten. Då är Federweisser ett viktig inslag på marknader och vinfester. I slutet av augusti inleds huvudskörden av konventionella viner.

Italiensk hetta torkar ut drivorna

De italienska kollegerna har likaså fått tidigarelägga skörden då hetta och torka hotar att torka ut druvorna. Då temperaturen stiger över 40 grader kan det bli för mycket av det goda. På många håll har vattenbrist medfört kännbara skördeminskningar.

Det oaktat kan det bli ett bra år för italienska viner. Producentorganisationen Coldiretti räknar med en 15 procent större skörd, jämfört med fjolåret. Årets goda prognos beror på att det har regnat tillräckligt i flera viktiga vinområden. Det var inte fallet i fjol.

Efter det förhållandevis svaga fjolåret utgår Coldiretti från en ökning av Italiens vinexport med 5,9 procent.