Jordbruk EU Marknad

Årets äppelskörd i EU blir den största på tio år

Den heta sommaren är inte bara torka och missväxt. EU:s äppelodlare kommer sannolikt att köra in den största skörden sedan tio år, rapporterar The World Apple and Pear Association (WAPA).

Förra året minskade EU:s äppelskörd med en femtedel. Frosten for illa fram med äppelodlingarna i flera länder. Stark nattfrost försvårade blomningen och den långvariga torkan under våren och försommaren gjorde resten.

I år är situationen omvänd. En mild vinter, inga frostskador på våren och mycket värme under blomningen, har bidragit till en störningsfri tillväxt i äppelodlingarna. De många soltimmarna gör frukterna söta, vilket torde främja konsumtionen.

Det fastställde branschens experter, som förra veckoslutet samlades till årets WAPA-kongress Prognosfruit, som denna gången arrangerades i Polens huvudstad Warzsawa. Under kongressen presenterades en preliminär skördeprognos.

Äppelskörden ökar med 36 procent

Med anledning av goda väderförhållanden torde årets äppelskörd i EU stiga till 12,6 miljoner ton. Det betyder en ökning med 36 procent jämfört med fjolårsskörden. Å andra sidan är skörden bara 3 procent högre än medeltalet för åren 2014 till 2016.

Den långvariga värmeböljan i stora delar av Europa har åtminstone än så länge bara i begränsad utsträckning påverkat skörden, frukternas storlek och den allmänna kvaliteten hos frukterna, noterar rapporten.

Det återstår ännu att se hur de kommande veckorna gestaltar sig, reserverar sig analytikerna. WAPA kommer noga att följa utvecklingen på det norra halvklotet. Vid behov kan skördeprognosen ännu uppdateras.

I statistiken ingår resultaten från de 21 viktigaste äppelproducerande länderna i EU. Danmark och Sverige finns med i tabellen medan Finland saknas. I spetsen finns Polen, som väntas producera 4,4 miljoner ton äpplen.

Efter Polen följer Italien med 2,2 miljoner ton, Frankrike med 1,5 miljoner ton och Tyskland med knappt 1,0 miljoner ton äpplen. De mest populära sorterna är Golden Delicious, Gala och Granny Smith.

Den nya skörden torde rätt snart nå ut på EU-marknaden. Enligt analytikerna är lagren med fjolårsäpplen nästan tomma. Utbudet från det södra halvklotet är relativt begränsat. Det kommer att bli gott om utrymme för färskvaran.

Efterfrågesidan ser rätt positiv ut

WAPA räknar dessutom med en stark efterfrågan på äpplen från livsmedelsindustrins sida. Till det stora utbudet bidrar också ett bredare sorturval som är avsett att möta konsumenternas förväntningar. Det bådar för mer dynamik på marknaden.

Den nya säsongen kommer dessutom att påverkas globalt av ett flertal parametrar. Som exempel nämner rapporten frost i Kina, som kan förändra jämvikten på den globala marknaden för både färska äpplen och industriäpplen.

Den komplicerade situationen inom marknadsföringen av såväl äpplen som päron kommer att fortsätta på grund av det fortsatta ryska embargot. WAPA efterlyser därför skärpta ansträngningar för att bredda marknaden och öka konsumtionen.

Den europeiska päronskörden uppskattas till drygt 2.3 miljoner ton. Det motsvarar en liten ökning med 4 procent jämfört med fjolåret. Jämfört med genomsnittet för de tre senaste åren är årets päronskörd 3 procent större.