Jordbruk EU

Olaf utreder oklarheter
kring tilltänkt agrarkommissionär

Polacken Janusz Wojciechowski uppges vara kommissionsordförande Ursula von der Leyens kandidat för posten som jordbrukskommissionär. Nu belastar en affär med oklara reseersättningar den tilltänkta kommissionären.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel meddelar EU:s bedrägerimyndighet Olaf att utredningar pågår om eventuella oklarheter kring Wojciechowskis reseräkningar. Oklarheterna gäller hans insatser som EU-parlamentariker mellan 2004 och 2014.

Enligt tidningen har Wojciechowski medgivit att han på eget initiativ redan har återbetalat räkningar för 11.250 euro för kostnader som inte i tillräcklig utsträckning har kunnat dokumenteras för åren 2009 till 2011.

Wojciechowski uppger att han har återbetalat beloppet på eget initiativ utan föregående utredningar. De europeiska skattebetalarna har inte förorsakats några förluster, understryker den tilltänkta jordbrukskommissionären.

Men Der Spiegel uppger dessutom att andra oklarheter skulle vara föremål för utredningar, vilket Wojciechowski emellertid har förnekat i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP. Bedrägerimyndigheten Olaf kommenterar inte den pågående utredningen.

Polens regering hade tidigare utsett Krzysztof Szczerski till sin kandidat för kommissionen, men han drog tillbaka sin ansökan med hänvisning till sin bristande erfarenhet av jordbruksfrågor. I hans ställe lanserade Polen reservkandidaten Janusz Wojciechowski, som är Polens representant i EU:s revisionsrätt. Han var därförinnan medlem av EU-parlamentet och viceordförande i jordbruksutskottet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska enligt planerna offentliggöra medlemmarna i sin nya EU-kommission denna veckas tisdag. I slutet av september ska EU-parlamentet tentera kandidaterna i en öppen utfrågning.

Det är ännu oklart hur länge Olaf behöver för att slutföra utredningen kring Wojciechowski. Frankrikes kandidat för kommissionen, Sylvie Goulard, ska också ha varit inblandad i ekonomiska oegentligheter i samband med räkningar i EU-parlamentet.

Goulard uppges redan ha återbetalat 45.000 euro för fiffel med skenräkningar för en personlig medarbetare i parlamentet. På grund av affären tvingades Goulard avgå som fransk försvarsminister i juni 2017 efter bara en månads tjänstgöring.

Oklarheterna kan bli ett problem för Ursula von der Leyen om utredningarna inte snabbt kan slutföras. EU-parlamentet kan bara ta ställning till kommissionen som helhet. Om en enskild kandidat inte godkänns, måste hela besättningen prövas på nytt.