Blyforbud
EU-kommissionen har givit kemikalieinspektionen ECHA i uppdrag att utarbeta ett förslag till ett allmänt förbud mot blykulor och -hagel. På förslag är dessutom ett förbud av bly i sänken som används inom fiske. FOTO: Richard Lampén
Livet på landet

EU-kommissionen bereder förbud
mot blyammunition och -sänken

EU-kommissionen har givit kemikalieinspektionen ECHA i uppdrag att utarbeta ett förslag till ett allmänt förbud mot blykulor och -hagel. På förslag är dessutom ett förbud av bly i sänken som används inom fiske.

Kemikalieinspektionen ska dessutom utreda lämpliga alternativ till bly och kartlägga blyets skadeverkningar. Som motivering anges att bly kontaminerar naturen till skada för både människor och djur.

Den europeiska jaktorganisationen FACE rapporterade om initiativet förra veckan. Redan för fyra år sedan tog kommissionen initiativet till ett förbud mot användning av blyhagel i våtmarker som mossar och kärr.

Hösten 2018 publicerade ECHA en utvärdering över konsekvenserna av blyammunition. Kemikalieinspektionen rekommenderade då att också blyhagel skulle förbjudas. I förslaget ingick också buffertzoner på 300 meter kring våtmarker.

Enligt ECHA riskerar fåglar och vilt att få i sig blyhagel om djuren sväljer bly eller får i sig bly genom förtäring av döda fåglar eller as. Ett blyförbud skulle också skydda jägare och deras familjer, som riskerar att få i sig bly via vilt kött.

Den europeiska jaktorganisationen FACE stöder i princip en stegvis avveckling av blyhagel i våtmarker, men avvisar ett allmänt förbud mot bly i ammunition. Enligt FACE måste ett allmänt förbud vägas mot de faktiska riskerna.

Det nyaste förslaget skulle i praktiken bli ett totalförbud mot blyammunition inom jakt- och sportskytte. Det beräknas dröja omkring två år innan utredningarna har behandlats i alla instanser hos ECHA. Därefter följer konsultationer med berörda intressegrupper.

Jägarna efterlyser utredningar över riskerna för viltpopulationen och den mänskliga hälsan med avseende på förtäring av kött från vilt. Dessutom måste tekniska frågor som den blyfria ammunitionens effekter på vapnen utredas.

Avvägningarna torde bli svåra

Den internationella jaktorganisationen CIC har också uttryckt sin oro över kommissionens planer. I ett pressmeddelande påpekar CIC att diskussionerna om blyet inte kan inskränkas till enbart toxiciteten. Frågan är mer komplicerad än så.

Enligt CIC har tillverkare av ammunition prövat blyfria alternativ i flera års tid. Även om den blyfria ammunitionens prestanda har förbättrats, måste betydligt mer arbete och pengar investeras i processen för att väga upp ballistik mot ekologi.

EU-kommissionen ska fatta det egentliga beslutet på basen av den information som ECHA samlar in och bearbetar. Jaktorganisationen FACE bedömer att avvägningen mellan riskerna för djurpopulationen och den mänskliga hälsan blir svår.