Lebensmittel Chemikalien
EU-ländernas livsmedelsmyndigheter hinner inte kartlägga alla kemiska risker i livsmedel. I dag betecknas omkring 8.000 substanser inom vitt skilda användningsområden som potentiellt skadliga. FOTO: Deutsches Zusatzstoffmuseum
Jordbruk EU Marknad

Överbelastade myndigheter
äventyrar EU:s matsäkerhet

EU har en sund och globalt respekterad organisation som skyddar konsumenterna mot kemiska risker i livsmedel. Dessvärre är systemet så överbelastat att det inte kan sköta sina uppgifter fullt ut, varnar EU:s revisionsrätt i en ny rapport.

EU:s politik för livsmedelssäkerhet syftar till att garantera en hög skyddsnivå för konsumenternas liv och hälsa. Organisationen har till uppgift att skydda allmänheten mot fysiska, biologiska och kemiska risker i livsmedel.

I sin rapport koncentrerar sig revisorerna särskilt på de kemiska riskerna. Där kommer systemet fortfarande till korta. Modellen åtnjuter visserligen ett högt anseende i hela världen, men organisationen är svårt överbelastad.

Efsa hinner inte med alla analyser

Den rättsliga ramen för kemikalier i livsmedel, foder och grödor håller fortfarande på att utarbetas. Den har ännu inte genomförts i den utsträckning som förutsätts i EU:s lagstiftning om livsmedelsproduktion, noterar rapporten.

Detta sakläge gäller också den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa. Myndigheten har till uppgift att tillhandahålla vetenskaplig rådgivning som underlag för politiska beslut. Men alltför ofta släpar resultaten efter, särskilt för granskningen av kemikalier.

Bristerna påverkar hela systemet, som inte kan fungera så korrekt och varaktigt som det bör. Men också de nationella myndigheterna har svårighet att sköta sina uppgifter, eftersom reglerna är så detaljerade.

En möjlighet vore att införliva livsmedelsindustrins laboratorier i systemet, menar revisorerna. I dag betecknas omkring 8.000 substanser inom vitt skilda användningsområden som potentiellt skadliga.

Till denna grupp hör flera bekämpningsmedel inom jordbruket, diverse färg- och aromsubstanser, djurmediciner och plaster. Livsmedlen i EU är tryggare än i andra delar av världen, men också på denna punkt finns brister i systemet.

Det finns tusentals substanser som i praktiken aldrig kontrolleras, påtalar revisor Janusz Wojciechowski, som ansvarar för rapporten. Detta gäller inte minst olika livsmedelstillsatser med E-nummer.

Privata sektorn borde ta sitt ansvar

Revisorerna har också noterat att kontrollen av kemikalier kan vara slappare än vanligt i vissa medlemsländer. Det hotar systemets trovärdighet. Revisorerna uppmanar därför EU-kommissionen av skärpa kraven på livsmedelsindustrin.

Kapaciteten inom den statliga sektorn är helt enkelt otillräcklig, säger Wojciechowski. Därför måste livsmedelsindustrin axla ett större ansvar. Det ligger i industrins intresse att följa reglerna, eftersom företagen ansvarar för följderna av kemiska föroreningar.

För ändamålet har revisionsrätten genomfört granskningar av livsmedel i Italien, Nederländerna och Slovenien. Undersökningarna utfördes mellan december 2017 och maj 2018.