Jordbruk EU Landsbygdsnäringar

EU måste förbättra
kampen mot bedrägerier

Bedrägerier mot EU är fortfarande alltför vanliga. Kommissionen måste skärpa greppet och möblera om för att stärka ansvarsområdena för bedrägeribekämpningen, kräver EU:s revisionsrätt.

Revisorerna efterlyser hårdare tag mot bedrägerier. Det är ännu för lätt att lura till sig pengar genom att lämna felaktiga uppgifter. Kommissionen har inte tillräckligt noggranna uppgifter om omfattning och typer av bedrägerier, anmärker rapporten.

Kommissionen saknar uttömmande och jämförbara uppgifter om omfattningen av upptäckta bedrägerier i samband med EU-betalningar av till exempel jordbruks- och strukturstöd. Man har inte heller analyserat orsakerna till bedrägerier.

Enligt revisorerna är den nuvarande organisationen för utredning av bedrägerier bristfällig. I dag utreds brotten administrativt av bedrägerimyndigheten Olaf. Själva brottsutredningen sker på nationell nivå.

Detta tar alldeles för lång tid i anspråk, invänder revisorerna. Utredningarna drar ut på tiden vilket minskar sannolikheten för åtal. Mörkertalet är stort. I genomsnitt har bara 17 ärenden per år med rekommendationer från Olaf lett till åtal för misstänkta bedragare.

Revisorerna kritiserar också Olafs slutrapporter för att ge otillräcklig information. Detta försvårar insatserna för återkrav av felaktigt betalda medel. Mellan åren 2012 och 2016 lyckades EU bara återkräva 15 procent av de felaktiga beloppen.

Enligt revisorerna är inrättandet av den europeiska åklagarmyndigheten ett steg i rätt riktning. Någon patentlösning är den ändå inte. Ett av de största problemen är att nationella myndigheter fortfarande ska ansvara för själva brottsutredningen.

Förordningen innehåller ingen mekanism som förbättrar den europeiska åklagarmyndighetens chanser att spela en aktivare roll. Det saknas tillräckliga resurser för proaktiv utredning av bedrägerier i samband med EU-utgifter.

Revisionsrätten uppmanar EU-kommissionen att ompröva Olafs verksamhet och ansvarsområden gentemot den nya åklagarmyndigheten. Olafs roll för strategiskt handlande och tillsyn inom bekämpningen av bedrägerier måste stärkas.