Jordbruk Livet på landet

Över 10.000 besökare på öppna ekogårdar

Över 10.000 finländare besökte öppna ekogårdar runtom i landet på finska naturens dag, som firades den sista lördagen i augusti. Sammanlagt 42 ekogårdar på olika håll i landet deltog i år i evenemanget.

De rekordmånga gårdarna som deltog bjöd alla på mycket att se och uppleva. Flest öppna ekogårdar deltog i Nyland och Egentliga Finland.

Den finska naturens dag började firas år 2013 och evenemanget öppna ekogårdar har varit en del av programmet ända sedan början. Målsättningen är att ge konsumenterna möjlighet att bekanta sig med den ekologiska matens ursprung.

Både konsumenternas och producenternas intresse för eko har ökat under de senaste åren. I Finland finns idag cirka 5.000 ekogårdar och nästan 13 procent av hela landets åkerareal är i ekologisk produktion. De finländska ekogårdarna är i snitt större än konventionella gårdar och är också ekonomiskt mer lönsamma.

Målet är 50 öppna ekogårdar nästa år

Konceptet med öppna ekogårdar som en del av firandet av naturens dag kommer att fortsätta och utvecklas ytterligare på basen av den feedback som gårdarna gett arrangörerna.

Nästa år är målet inställt på att få med 50 ekogårdar i evenemanget, som koordineras i samarbete med föreningen Pro Luomu, Jord- och skogsbruksministerier, Luomuliitto, MTK, SLC och Biodynamiska föreningen.

Föreningen Pro Luomu främjar utvecklingen och tillväxten av ekosektorn i Finland. Föreningens cirka 70 medlemsorganisationer representerar hela matkedjan från ekoproducenter till livsmedelsföretag och handeln.