Orbiter
Lely har nu testat sitt system under åtta månader på den nederländska gården Dobbelhoeve i Udenhout. Den ekologiska mjölkbonden Cees van Roessel på Dobbelhoeve tror att producenterna i Nederländerna småningom kommer att sluta producera bulkvara. FOTO: Lely
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Ny teknik hjälper bonden förädla mjölken på gården

Ett nytt teknikkoncept ska göra det möjligt att producera mjölk genom hela kedjan från ko till förpackning hemma på gården. Egna högvärdiga produkter breddar mervärdet och ökar bondens förtjänst, hävdar den holländska maskintillverkaren Lely.

Lely är bekant som tillverkare av mjölkningsrobotar. Nu tar företaget ett steg vidare i automatiseringsprocessen. Ett smart system med namnet Lely Orbiter kopplas direkt till gårdens mjölkningsrobotar och processar mjölken till en färdig produkt på flaska.

Lely Orbiter kan kopplas till två eller fyra mjölkningsroboter av typen Lely Astronaut. Därefter kyls mjölken ned till 4 grader C och flyter långsamt genom processens olika bearbetningsskeden i ett helautomatiskt och slutet system.

Eftersom mjölken bearbetas direkt efter mjölkningen tryggas tillgången på färsk mjölk under dygnets alla timmar, sju dagar i veckan. Gårdsmejeriet uppges fylla samma kvalitetskrav på matsäkerhet som dagens stormejerier.

Mervärdet blir kvar på gården

Lelys VD Alexander van der Lely är övertygad om teknikens fördelar. I framtiden kan producenterna själva bestämma hur deras slutprodukt gestaltar sig. Det håller en större del av förtjänsten hemma på gården.
Enligt Lely kan mjölkens smak och kvalitet till och med förbättras med det nya systemet. Den slutna, automatiska processen producerar i realtid. Vägen från ko till konsument kan inte bli kortare. Systemet bearbetar mjölken i små portioner, individuellt från varje ko.

Den korta produktionsvägen gör det lätt att anpassa mjölken enligt konsumenternas önskemål. Smaken och mjölkens sammansättning kan variera beroende på kons ras, laktationsfas, foder, årstiderna och variationer i processen.

Konsumenten kan till och med spåra sin mjölk och köpa mjölk från sin favoritko. Mjölkens smak bibehålls möjligast naturlig under den korta processen. För producenten innebär tekniken mer flexibilitet och nya möjligheter att påverka slutproduktens kvalitet.

Lely har nu testat sitt system under åtta månader på den nederländska gården Dobbelhoeve i Udenhout. Gården börjar i september marknadsföra sin produkt till konsumenterna under beteckningen ”Mijn Melk”, min mjölk.

Den ekologiska mjölkbonden Cees van Roessel på Dobbelhoeve tror att producenterna i Nederländerna småningom kommer att sluta producera bulkvara. I stället anpassas produkterna till den förändrade efterfrågan på marknaden.

Individuella flasketiketter

Mjölken från Dobbelhoeve marknadsförs på flaskor som är försedda med etiketterna Aukje, Kitty, Cootje eller Moevchen. Så heter några av de kor som producerar den aktuella mjölken med varierande smak- och kvalitetsegenskaper.

Samverkan mellan gård och konsumenter kommer att bli intensivare. Det har fördelar för båda parterna, menar van Roessel. Producenten utvecklar ett eget varumärke och marknadsför en karaktäristisk produkt. Konsumenten får en frisk och naturlig färskmjölk.

Lely är en holländsk tillverkare av jordbruksredskap som i hög grad har koncentrerat sig på mjölkningsteknik och automatisering. Företaget presenterade redan 1992 den första prototypen till en mjölkningsrobot.

Tre år senare lanserades roboten Lely Astronaut på marknaden. År 2014 fanns redan 20.000 installerade robotsystem ute på mjölkgårdarna. Lely Orbiter är företagets nyaste teknikkoncept för framtidens mjölkgårdar.