Jordbruk SLC

ÖSP kräver att finansministeriets
budgetförslag ändras

I fredags presenterade finansministeriet sitt budgetförslag. Ett förslag som inte alls motsvarar skrivelserna och avsikterna i regeringsprogrammet som godkändes på försommaren.

– I finansministeriets budgetförslag finns nedskärningar av miljöersättningen på 144 miljoner euro och 53 miljoner euro gällande LFA-ersättningen. Det är helt oacceptabelt och ÖSP:s styrelse förutsätter att det inte blir några beskärningar. Det går helt tvärtemot regeringsprogrammet där medel utlovades för att få underskottet i finansiering av stöden korrigerade, säger ÖSP:s förbundsordförande Tomas Långgård.

Det kan finnas tekniska orsaker till att beskärningarna finns med i budgetförslaget ifall finansministeriet har utgått från gamla ramar.

– Men från ÖSP tycker vi att det har funnits tid att justera de ramarna. Därför kräver vi att att det inte blir några beskärningar, säger Långgård.

Det finns enligt honom inte utrymme för beskärningar i stöden till lantbruket.

– Inte som situationen är nu. Lönsamheten är svag inom alla produktionsinriktningar och marknadspriserna är låga. Det går inte att sänka stöden till lantbruket som redan en längre tid har sett inkomsterna minska.

– ÖSP är ytterst kritiskt till det här budgetförslaget och förutsätter att regeringen har kurage att hålla fast vid vad som utlovades när regeringsprogrammet presenterades, säger Långgård.