Jordbruk

Ny arbetsgrupp ska höja Ålands vattenberedskap

Landskapsregeringen siktar på att inom augusti tillsätta en arbetsgrupp som ska föreslå åtgärder som förbättrar beredskapen på Åland för kommande års torka eller översvämningar.

Gruppen ska också diskutera nya möjligheter för bevattningsbassänger, höjning av vattennivån i sjöar genom dämning, avsaltning av havsvatten samt nya tekniker och finansiering av ledningsdragningar. Också stöd för andra klimatanpassningar ska övervägas.

Ålands producentförbunds vd Henry Lindström är glad för att gruppen tillsätts och säger att ÅPF gärna tillsätter en representant ”som kan föra fram näringens syn på det hela”.

– Men det här är en bred fråga för hela samhället. Vi måste ha bättre beredskap för att i framtiden kunna trygga den inhemska livsmedelsproduktionen, betonar Lindström.

Beslutet om att tillsätta den nya arbetsgruppen kommer som ett svar på ÅPF:s brev till landskapsregeringen med begäran om generella undantag för att få ta mera bevattningsvatten från ytvattentäkter. Landskapsregeringen säger nej till detta, men tillsatte redan tidigare en vattenjour som i enskilda fall kan bevilja undantag.

Dessutom ändras Ålands miljöskyddsförordning så att 25 procent mera bevattningsvatten får tas från sjöar som inte miljögranskas. Motkravet är att den som gör vattenuttaget bedömer att sjön inte tar skada för framtiden samt på förhand informerar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM om det utökade vattenuttaget.