Nya avgränsningar och klassificeringar av grundvattenområden i Nyland

Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM-central) har lagt fram de granskade klassificeringarna och avgränsningarna av grundvattenområdena i kommunerna Högfors, Hangö, Raseborg, Sjundeå och Ingå.

Under tiden för framläggande är det möjlighet att lämna in tilläggsinformation till NTM-centralen i anslutning till avgränsningarna och klassificeringarna av grundvattenområdena. Sista inlämningsdagen för uppgifterna är 19.9.2018.

Grundvattensklasserna som tillämpades tidigare har ersatts med nya klasser. Dessa är klass 1 som innebär att det är fråga om ett grundvattenområde som är viktigt för vattenförsörjningen och klass 2 som omfattar övriga grundvattenområden som lämpar sig för vattenförsörjning.

Det finns också en ny E-klass som omfattar grundvattenområden vars ytvattensekosystem eller terrestra ekosystem är direkt beroende av grundvatten. Ekosystem kan bland annat vara källor, kärr med källsprång och källsjöar.

Om grundvattenområden som klassificerats som hörande till klass 1 eller 2 samtidigt upprätthåller ett ovan nämnt ekosystem får grundvattenområdena tillägget E (1E eller 2E).

Kungörelserna finns framlagda i 30 dagar under tiden 13.8-14.9 på följande ställen:

- Registratorskontoret vid NMT-centralen i Nyland på adressen NMT-centralen i Nyland, registratorskontor, Semaforbron 12 B 5 vån. 00521 Helsingfors och på NTM-centralens webbsida www.ely-keskus.fi/sv/web/ely/k...
- Karkkilan kaupunki, Valtatie 26, 03600 Karkkila (Palvelupiste Serveri) och på kommunens webbsida www.karkkila.fi/kuulutukset.as...
- Raseborgs Stad, Gustav Wasas gata 10, Ekenäs, 10611 Raseborg och på kommunens webbsida www.raseborg.fi/kungoerelser
- Hangö Stadsbibliotek, Berggatan 3-5, 10900 Hangö och på kommunens webbsida https://www.hanko.fi/sv/aktuel...
- Sjundeå kommun, Parkstigen 1, 02580 Sjundeå och på kommunens webbsida www.sjundea.fi/ > Anslagstavla
- Ingå kommun, Strandvägen 2, 10210 Ingå och på kommunens webbsida www.inga.fi/sv/inga_informerar...