Jari Leppa
Genom att öka självförsörjningsgraden säkerställer vi livsmedelssystemets försörjningsberedskap. Tilläggssatsningen har som målsättning att öka odlingen av protein- och oljeväxter redan till den här odlingssäsongen, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C).
Jordbruk SLC

Tilläggsanslag för att öka odling
av protein- och oljeväxter

Jord- och skogsbruksministeriet samt SLC och MTK har kommit överens om tilläggsmedel på nästan tre miljoner euro för det produktionskopplade stödet för proteingrödor för 2020.

Det här betyder att medlen till det produktionskopplade stödet för proteingrödor och oljeväxter den kommande odlingssäsongen ökar med över 40 procent till sammanlagt nio miljoner euro.

De produktionskopplade stöden går att höja med stöd av EU-lagstiftning eftersom odlingen av proteingrödor under de senaste åren varit betydligt mindre än den så kallade referensarealen som meddelats till EU-kommissionen och som ligger på 170.000 hektar.

– Med att öka självförsörjningsgraden säkerställer vi livsmedelssystemets försörjningsberedskap. Den nu överenskomna tilläggssatsningen har som målsättning att öka odlingen av protein- och oljeväxter redan till den här odlingssäsongen. Samtidigt underlättar vi tillgången på inhemskt foderprotein och proteinväxter betydligt, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C).

Undantag för lägre grobarhet

Finland har också beviljats undantagslov av EU-kommissionen för lägre grobarhet på certifierat utsäde.

Det här innebär att Livsmedelsverket, med minst 70 procents grobarhet, kan certifiera sammanlagt 130.000 kilo bondbönsutsäde och 240.000 kilo ärtutsäde av vissa sorter. Undantagslovet trädde i kraft den 22 april och gäller till och med den 30 juni.

Inför stödansökan har myndigheterna gått ut med en hektarvis stödnivå för det produktionskopplade stödet för proteingrödor på 70 euro per hektar. Man kan utgå från att det blir den aktuella nivån. Beroende på intresset för odlingen kan nivån ändå eventuellt bli aningen högre.

Läs också:
Han har goda erfarenheter av att odla proteingrödor
A-Foder satsar på proteingrödor
God efterfråga på utsäde av ärter och bondböna