Långkok på smakrik oxkind och ugnsstekt potatispumpalåda (2 pers)
400 gr oxkind
1 morot
2 stjälkar bladselleri
1 lök
4 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar
1 lagerblad
1 dl rödvin
2 msk touch of taste kalvfond
1 msk maizena för redning av såsen
olja och smör för stekning
Putsa köttet, salta och peppra och bryn i smör och olja. Tillsätt lök och vitlök skuren i mindre bitar. Häll över vinet och vatten så att det täcker köttet och låt koka upp. Skumma köttet och tillsätt sedan rosmarinkvistar, lagerblad, selleri och morot i mindre bitar och låt koka under lock i ca 3,5-4 timmar tills det är mört. Lyft ut köttet och sila av spadet. Sätt spadet i en kastrull, red av med maizena utrört i vatten och smaka av med kalvfond och salt och peppar.
Potatispumpalåda
200 gr tunt skivad pumpa
300 gr tunt skivad potatis
2 dl riven parmesan
salt, peppar
Smörj en ugnsform och rada omlott potatis och pumpa, salta och peppra för varje lager och strö över lite parmesan mellan lagren och överst något rikligare mängd riven parmesan. Grädda i ugn i 180 grader i ca 40 minuter tills potatisen känns mjuk.
Smörstekt siklöja med pumpabullar och saffransmajonnäs (4 pers)
1 kg siklöja
3-4 msk vetemjöl för panering
peppar
2 msk grovsalt
smör att steka i
Strö 2 msk grovsalt på fiskarna och fördela jämnt några timmar före stekning. Panera i mjöl och stek i rikligt med smör några minuter på varje sida.
Pumpabullar
450 gr pumpa
300 gr ricotta-vassleost (restprodukt av osttillverkning)
1 ägg
rosmarin
salt
2 dl skorpmjöl
1 liter frityrolja
Skala pumpan och skär i skivor. Lägg på en smord form och ringla olja över. Stek skivorna i ugnen i ca 30 minuter tills de är mjuka. Låt svalna. Blanda tillsammans med ägget i en matberedare eller mosa för hand. Rör ner osten, salta och blanda ner finhackad rosmarin. Forma till bollar och rulla i skorpmjölet. Fritera i oljan på 180 graders värme tills de fått fin färg. Servera tillsammans med fisken och saffransmajonnäs.
Saffransmajonnäs
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1/2 paket saffran
salt, peppar
Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Ostgratinerad pumpa
800 gr pumpa
300 gr mozzarella/annan mild halvhård ost typ Edam
1,5 dl riven parmesan parmesan/annan lagrad hårdost
2 msk vetemjöl
3 msk matolja
rosmarin
2 krossade vitlöksklyftor
salt, peppar
Skala och skiva pumpan i ca 1 cm tjocka skivor. Panera skivorna i mjöl och lägg i en smord form. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. Ta ur ugnen och smörj en gratängform och rada ett lager skivor. Efter första lagret bred över tunna skivor av mozzarella, finhackad rosmarin, pressad vitlök och strö lite parmesan över. Fortsätt att varva pumpaskivor och ost och strö mer ost över sista lagret. Grädda i ugn 180 grader i ca 15 minuter tills pumporna är mjuka. Servera som tillbehör till t.ex. köttgryta. Alternativt tillsätt 200 gr skivad rökt skinka mellan lagren av pumpa och få en matigare gratäng.
Glutenfri päron-pumpapaj
200 gr mandelmjöl
4 ägg
100 gr pudersocker
1 msk maizena/potatismjöl
1 tsk bakpulver
300 gram pumpa
2–3 päron/äpplen
Skilj vitorna från gulorna och sätt i olika skålar. Vispa vitorna tills de blivit fasta. Blanda socker, maizena, bakpulver och mandelmjöl med de vispade gulorna. Tillsätt lite av vitorna för annars blir massan för hård. Blanda sedan försiktigt i de vispade vitorna och häll i en smord form. Skala pumpan och päronen och skär i tunna klyftor. Rada ovanpå degen och strö kanel över. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter.