Bonor4
Odlaren Christer Lillandt gör nu försök med odling av bönor i växthus. Om skörden blir lyckad hoppas andelslaget Närpes Grönsaker på att bönor ska bli en ny produkt i sortimentet. Odlingschef Mikael Dahlqvist följer med hur det går för alla av andelslagets odlare som testar nya sorter.
Jordbruk

Närpes Grönsaker testar
odling av bönor i växthus

Intresset för växtproteiner som till exempel bönor har ökat. Därför genomför nu Närpes Grönsaker försök med att odla bönor i växthus. Den som åtagit sig uppgiften att odla de gröna läckerheterna är odlaren Christer Lillandt i Pjelax.

– Det här är andra året som vi gör odlingsförsök med bönor i växthus. Utmaningarna är många och vi lär oss hela tiden. Att odla bönor är mycket intressant, men det som avgör fortsättningen är om vi når upp till den medelproduktion vi måste ha för att det ska vara lönsamt, säger Christer Lillandt, växthusodlare i Pjelax.

I fjol inleddes försöken med bönor på en yta av endast 370 kvadratmeter. Då testades flera olika bönor och målet då var att hitta en sort som lämpar sig bäst för våra förhållanden.

– Vi räknade på skördarna från de olika sorterna och gick slutligen in för att fokusera på en sort som heter Matilda. Det är en bönsort som är klättrande och växten kategoriseras därmed som en störböna och den behöver stöd för att växa upprätt.

– Själva produkten, det vill säga bönstjälken tillhör sedan kategorin brytböna. Vi provade också buskbönor som blir kortare, men de producerade endast under en kortare tid. Men sorten Matilda hoppas vi få en kontinuerlig skörd fram till hösten, berättar Lillandt.

En som följer de olika försöken som kontinuerligt genomförs på nära håll är NG:s odlingschef Mikael Dahlqvist. Den här dagen är han på besök i Christer Lillandts växthus för att följa tillväxten.

– För oss är det här en ny gröda och det är intressant att följa utvecklingen. Jag tycker det ser riktigt bra ut med bönorna i Christers växthus. Från andelslagets sida ger vi allt stöd vi kan, men för oss är det också en läroprocess, säger Närpes Grönsakers odlingschef Mikael Dahlqvist.

Bonor1
Säsongen för inhemska bönor från friland är kort. Först i slutet av juni eller i början av augusti finns inhemska bönor till försäljning. Om Närpes Grönsakers försök med odling av bönor i växthus lyckas kan den säsongen förlängas rejält.

Utökat till 1.000 kvadratmeter

I år utökades odlingsytan till 1000 kvadratmeter. Bönorna såddes den 19 april och redan den 30 april planterades de färska plantorna i växthuset. Den 9 juni togs den första skörden.

– Det är för tidigt att säga något ännu om skörden, men i mitt tycke kommer vi inte riktigt upp i de nivåer som vi behöver. Så jag är inte riktigt nöjd, men inte heller missnöjd.

Dahlqvist och NG har räknat med att det krävs en skörd på cirka 0,5 kilo per kvadratmeter för att odlingen ska vara lönsam.

– Det har vi inte nått upp till ännu, men det är först i höst när skörden avslutas som vi kan dra slutsatser. Når vi bara upp till 0,2-0,3 kilo per kvadratmeter måste vi se om vi satsar på en annan sort eller hur vi ska göra, säger han.

Lillandt fortsätter:

– Oavsett hur det blir kommer jag säkerligen att göra nya försök. Det tar tid att lära sig en ny gröda och lyckligtvis har jag stor hjälp av våra vietnamesiska arbetare som har erfarenheter av bönor från sitt hemland.

Bonor8
Hang Bui från Vietnam har erfarenheter av bönodling från sitt hemland. Hon ger Christer Lillandt och Närpes Grönsaker värdefull information om odlingen.

Får värdefull kunskap av anställda

Han hänvisar i synnerhet till en av hans anställda som heter Hang Bui. Enligt Lillandt har hon gett värdefull kunskap om odlingen av bönor.

– Man kan säga att det är tack vare henne som vi vågat gå in för det här. Hon har med sina erfarenheter från odling i sitt hemland bidragit med goda tips, säger han.

Ett exempel på det är uppbindningen av plantorna som fortsätter växa.

– De växer snabbt och i stället för att binda upp dem mot taket låter vi dem ligga över gångarna och binder upp dem så. Så brukar vi göra i Vietnam, förklarar Hang Bui.

– Själva plantskötseln och hur de ska ansas låter vi Hang Bui ansvara för. Tipset att binda upp plantorna på det här viset var mycket lärorikt, fortsätter Lillandt.

Andra viktiga odlingstekniska saker som noggrant följs upp är bevattningen och gödslingen.

– Det som vi också fokuserar på är växtskyddet och skadedjur. Hittills har vi inte haft några nämnvärda problem med skadedjur, säger Lillandt.

Närpes Grönsaker satsar kontinuerligt på att försöka odla nya grödor som på sikt kan bli nya produkter. Enligt Jonas Lundström, marknadsförings- och försäljningsdirektör vid NG, har man mellan 40 och 50 produkter och sorter i försöksodlingen årligen.

– Så nyheter kommer det säkert framöver också. Det är i slutändan konsumenten som bestämmer vad som landar i butiksdiskarna. Vi tar endast reda på de odlingstekniska förutsättningarna samt förhandlar med handeln om eventuellt hyllutrymme för produkten, men förutsättningarna skapar konsumenten genom att visa intresse och genom konkreta köpbeslut, berättar Jonas Lundström, försäljnings- och marknadsföringsdirektör vid Närpes Grönsaker (NG).

Bonor9
Till skillnad från exempelvis tomatplantor binds bönplantorna inte upp mot taket utan läggs över gångarna.

Kunder visar intresse

Den främsta orsaken till att det nu görs försök med just bönor är att det kommit intresse från en kund.

– Intresset för växtproteiner och bönor är på växande. Samtidigt är den inhemska frilandssäsongen på bönor väldigt kort. Man ville helt enkelt utreda vilka möjligheter det finns att under en större del av året kunna producera inhemska färska bönor. Långa tider av året är det annars importerade färska bönor samt djupfrysta bönor som står till buds, berättar Lundström.

NG:s förhoppning är att det ska bli tekniskt och ekonomiskt möjligt att odla bönor i växthus. Lyckas det hoppas man på att kunderna hittar produkten.

– Målet med alla nya produkter är att de på sikt kan bli varaktiga och volymmässiga större inslag i varuutbudet i den finska detaljhandeln. Den stora utmaningen blir att lära den finska konsumenten att använda färska bönor eftersom de måste tillredas innan avnjutning, säger Lundström som tillägger att man på förpackningen kommer att ha recept.

– Utöver det informerar vi via vår receptsajt www.kasvireseptit.fi hur man kan använda bönor, fortsätter han.