Pro Agria
I södra Finland hann man så rejält över hälften innan regnen kom och på sina håll är sådden nästan slutförd. Vårbruket är 5-10 dygn tidigare än i genomsnitt i södra Finland. FOTO: Jean Lindén
Jordbruk

Regnen avbröt vårsådden

En regnfront som kom över landet efter morsdag har avbrutit vårsådden i landets södra och mellersta delar efter en bra start. Regnen är dock välkomna för att trygga grodd och plantskjutning för nysådda områden, även om en del av nederbörden kom i form av snö och slask, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport. Om temperaturerna inte sjunker rejält under nollstrecket, kommer den kalla fronten inte att skada de sådda arealerna, men den fördröjer tillväxt och utveckling.

I södra Finland hann man så rejält över hälften innan regnen kom och på sina håll är sådden nästan slutförd. Vårbruket är 5-10 dygn tidigare än i genomsnitt i södra Finland, men i landets mellersta delar har sådden fördröjts till sin genomsnittliga tidtabell. I Lappland uppskattar man att våren redan nu är en vecka senare än normalt.

Kalla nätter och nattfrost har fördröjt tillväxten för både höstspannmål, vallar, fleråriga trädgårdsväxter och de nysådda grödorna. En fördel med den långsamma tillväxten är att bestånden har besparats från betydande frostskador. Nattfrosten har skadat en del höstspannmål i södra Finlands kustområden och tidigt sådda skiften med ny vårvetebrodd i Tavastland.

Vårbruket långt framskridet i södra Finland

I södra Finlands kustområden, Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Tavastland är 60-80 procent av vårspannmålen i jorden. Vårvetesådden som inleddes redan kring påsk på de tidigaste gårdarna är längst hunnen. En del gårdar på södra Finlands kustområden har redan slutfört vårsådden.

Vårsådden är i genomsnitt en vecka tidigare än genomsnittet. Jorden har torkat upp till och med alltför fort: ytskiktet har bearbetats till alltför små partiklar vid såbäddsberedningen. Lerjordarna i södra Finland har varit mera svårbearbetade än vanligt på grund av den tjälfria vintern.

I Satakunda, Kymmenedalen och Södra Karelen har vårvetesådden nått halvvägs och övriga spannmålsslag ligger lite efter. I Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten och Norra Österbotten är vårsådden ännu alldeles i sin början med endast 5-10 procent av sådden utförd. I Lappland har vårsådden inte ännu kommit igång.

I landets mellersta delar är sådden ännu i normal tidtabell, men i Lappland håller den långsamma snösmältningen på att skjuta fram starten en vecka senare än normalt.

De förstsådda vårspannmålsskiftena har skjutit brodd i södra Finlands kustområden, Nyland, Egentliga Finland, Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen. Broddskjutningen har varit god eller till och med bättre än normalt, men de kalla nätterna har allmänt taget fördröjt broddskjutningen.

Å andra sidan främjar det kalla vädret rotbildningen. Nattfrosten har ställvis skadat vårvetebroddar.

Sockerbetssådden är slutförd i södra Finland. I Södra Österbotten är 60 procent av sockerbetsarealen sådd. Sockerbetan har inte ännu hunnit bilda plantor.

I södra Finlands kustområden och Egentliga Finland är 5-20 procent av vårrapsarealen ännu osådd. Sådden av vårrybs är något senare än rapssådden. I Nyland är sådden av både rybs och raps halvvägs liksom rapsen i Södra Österbotten.

På övriga områden är sådden av våroljeväxter ännu alldeles i startgroparna eller väntar på att inledas.

De först satta bestånden av tidig potatis i Egentliga Finland och Åbolands skärgård är vid jämn tillväxt trots kalla nätter. Dukarna har skyddat bestånden mot frostskador.

Sättningen av sommarpotatis håller på att slutföras i södra Finlands kustområden och Södra Karelen. På andra områden är potatissättningen i startgroparna. I södra Finlands kustområden och Birkaland är sättningen av vinterpotatis på slutrakan och i Österbotten i startgroparna.

Ogrästrycket på åkrarna är sedvanligt eller mindre än normalt i hela landet. Det svala vädret har fördröjt ogräsens groning. Bland de höstgroende ogräsen är baldersbrå och måra mest allmänna.

I södra Finland och Södra Österbotten uppskattar man att delad gödselgiva blir mera allmänt på vårspannmål. För andra odlingsväxters del uppskattar man att förändringarna i gödslingsstrategier och odlingsteknik är obetydliga.

Höstspannmål och vallar växer långsamt

Kalla nätter och nattfrost har fördröjt tillväxten på vallar och i höstspannmålsbestånden. På södra Finlands mest gynnsamma områden har höstspannmålsbestånden ändå nått stråskjutningsskedet.

Höstspannmålsbeståndens skick är normalt i största delen av landet. I Nyland, Sydöstra Finland, Södra Savolax och delar av Mellersta Finland är rågbestånden till och med bättre än normalt. Höstspannmålsbestånd i bra skick finns i Kymmenedalen, delar av Mellersta Finland och Norra Österbotten.

Rågbestånd som är sämre än normalt förekommer i Österbottens kustområden och svaga höstvetebestånd i Egentliga Finland, Satakunda och ställvis i Tavastland. Allt som allt har övervintringsskadorna varit små trots den våta och snöfria vintern.

Höstoljeväxterna tycks ha klarat vintern bättre än man befarade. Bestånden är svagare än normalt i södra Finlands kustområden, Nyland och Mellersta Finland.

Kumminbestånden är tillfredsställande skick i stora delar av landet, endast i södra Finlands och Österbottens kustområden förekommer svaga kumminbestånd.

Vallarna har övervintrat tillfredsställande i stora delar av landet. Övervintringen av nyetablerade vallar och beten har varierat mera än för etablerade vallar. Särskilt i Egentliga Finland, Birkaland, Södra Karelen och Österbottens kustområden har nyetablerade vallar klarat vintern sämre än äldre vallar.

Bär- och fruktodlingarna blommar snart i söder

De första blomknopparna kan redan skönjas i jordgubbs- och vinbärsbestånd under fiberduk i södra Finland. Hallonbestånden har också börjat växa i södra och mellersta Finland.

Äpplen förväntas inleda sin blomning inom en vecka i södra Finland. I en del jordgubbsbestånd som inte har varit skyddade av duk har man observerat en del vinterskador efter den snöfria vintern nu då tillväxten kommer igång. Rötternas skick efter vintern klarnar ordentligt först i början av juni.

Det kylslagna vädret har lite sordin på planteringen av tidiga grönsaker, då planteringsarbetet har skjutits fram i förhoppning om varmare nätter. Plantornas utveckling hämmas betydligt på grund av de låga temperaturerna under nätterna.

Planteringen av blomkål, rödkål, broccoli och isbergssallat fortsätter enligt skördeplanen. Morotssådden är slutförd i södra Finland.