Traktorprecision 1
Tävlingen går ut på att på tid köra längs en bana som märkts ut med elrör och band. Den tid det tar samt misstag vid de olika momenten ger olika antal felpoäng. Den som samlar på sig minst felpoäng vinner.
Jordbruk Livet på landet

Unga förare tävlade i traktorprecision

Av 25 förhandsanmälda ungdomar kom 22 till start när Närpes 4H senaste vecka arrangerade de österbottniska distriktsmästerskapen i traktorprecision. Årets tävling bestod av två klasser; 15 år och yngre samt 16 år och äldre. Alla tävlande var pojkar.

Jämfört med ifjol var deltagarantalet i det närmaste halverat, vilket närmast kan förklaras med att antalet tävlingsklasser i år var två jämfört med fjolårets tre.

– Verksamhetsledarna i de lokala 4H-föreningarna i Österbotten har tagit ett gemensamt beslut om att slopa den allmänna klassen där man kör genom banan med enbart traktor, berättar Harriet Sundholm som är utbildnings- och utvecklingsansvarig för Finlands svenska 4H.

– Vi har återgått till traditionen inom traktorprecision som sådan; man kör en tävlingsbana med traktor och släp, förtydligar hon.

Traktorprecisionstävlingen går ut på att på tid köra längs en bana som märkts ut med elrör och band. För tiden får man felpoäng per två sekunder, vid beröring av banans utmärkning eller om traktorns bakhjul rör vid kärrans bom får man tio felpoäng. Och om man kör över banutmärkningen och exempelvis välter en slalomkäpp blir det trettio felpoäng. Vinner gör den som samlat på sig minst felpoäng.

Traktorprecision 2
Mona Ahlsved, verksamhetsledare för Botnia 4H, klockar av en tävlande som i banans sista momentet ska backa in ekipaget i garaget.

Stort intresse norröver

Alla österbottniska föreningar har någon form av traktorverksamhet, men intresset varierar. 

Mona Ahlsved som är verksamhetsledare för Botnia 4H – Kronoby-Terjärv-Nedervetil – berättar att i hennes förening är intresset konstant rätt stort, vilket beror på att föreningen samarbetar med lant- och skogsbruksgruppen i årskurs 8 och 9 i Ådalens skola, högstadiet i Kronoby.

I samband med DM arrangerade förbundet i år ett par utbildningsdagar med ”traktorverksamhet för ungdomar” som tema, dit verksamhetsledare inte bara från Österbotten utan även från södra Finland kom för att lära sig mer och för att på plats få erfara hur tävlingsarrangemangen går till.

Mikael Blomqvist från ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap berättade om traktorprecision överlag och om hur verksamhet och tävlingar en gång startade, medan Mona Ahlsved och Anki Enqvist berättade om själva tävlingen, dess regler och praktiska arrangemang. Därefter markerade verksamhetsledarna gemensamt ut tävlingsbanan.

– Vi har kommit överens om att ha samma svårighetsgrad på alla uttagningsbanor och det är jag och Anki som har planerat DM-banan, säger Mona. Den är relativt enkel, men ändå tillräckligt svår för att vi lätt ska kunna skilja ur de duktiga förarna. Det svåraste momentet är slalombackningen.

Traktorprecision 3
Mona Ahlsved och Elin Vide mäter avståndet mellan garagevägg och släp.

Övar hemma på åkern

Under hösten har det ordnats uttagningstävlingar i Kronoby, Pedersöre, Vörå, Korsholm, Petalax och Närpes.

Johan Vide från Pörtom som tävlar för första gången i DM tyckte att dagens bana var lättare än den han körde vid uttagningen i Närpes ishall ett par veckor tidigare.

– Jag har övat en hel del, säger Johan. Jag sätter upp pinnar på åkern där hemma och övar för mig själv. Det svåraste momentet i dagens tävling tyckte jag var i slutet när man skulle backa in ekipaget i garaget.

Tobias Liljedal från Kalax, även han medlem i Närpes 4H, berättar att han deltagit i uttagningen tre gånger och nu tagit sig till final för andra gången. Han har också nyligen fått sitt traktorkörkort.

– Jag förväntar mig ett rätt bra resultat, säger han strax innan det är dags att kliva upp i traktorhytten. Jag har kört mer än många andra och så är jag äldst i den yngre klassen där tjugo stycken tävlar.

Efter körningen hade Tobias ändå svårt att dölja sin frustration och besvikelse:

– Det gick inte som jag ville, säger han. Jag är missnöjd med det sista momentet som gick ut på att backa in i garaget.

Enligt Tobias verkar intresset för traktorprecision minska, i alla fall i Närpes.

– För två år sedan var det tio som deltog i uttagningarna, men i år var vi bara två stycken, konstaterar han.

Traktorprecision 4
Johan Vide från Pörtom tävlade i de österbottniska distriktsmästerskapen för första gången, medan Tobias Liljedal från Kalax har deltagit tre gånger i uttagningarna och två gånger i finalen. Svårast i dagens tävling, tyckte de, var slutmomentet där man skulle backa in ekipaget i ett garage.

Vinnare i den yngre klassen blev Adrian Back från Vörånejden. Han försvarade sin distriktsmästartitel från ifjol med 93 poäng. På andra och tredje plats kom Anton Nordström och Lukas Sjölind, bägge från Botnia, med 108 respektive 114 poäng.

I den äldre klassen deltog endast tre förare, alla från Botnia. Vann gjorde Oliver Björk med 61 poäng, följd av Daniel Ravald med 103 poäng och Victor Flöjt 112 poäng.

Traktorprecision 5
Anki Enqvist, verksamhetsledare för Närpes 4H, går igenom banan med de tävlande.