Marknad

Marknadsöversikt:
Sämre resultat för Arla 2023
trots starkt andra halvår

Efter en tuff start på året vände Arlas siffror till tillväxt under andra halvan av 2023. Den starka avslutningen gör det möjligt för styrelsen att föreslå en högre efterlikvid till Arlabönderna än förväntat – totalt 270 miljoner euro för helåret, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

Efter ett utmanande första halvår återhämtade sig Arla och siffrorna vände till tillväxt på alla marknader och för alla varumärken. Mejerikooperativets totala omsättning på koncernnivå var 13,7 miljarder euro, jämfört med 13,8 miljarder euro 2022. Omsättningen påverkades negativt av valutaeffekter, främst för svenska kronor, brittiska pund och amerikanska dollar.

Kostnadsökningar och allmän inflation bidrog till att Arlaintjäningen – som mäter vilket värde Arla skapar per kilo mjölk från ägarna – minskade med 8,1 eurocent per kilo mjölk till 47,0 eurocent. Även om 2023 års resultat är lägre än 2022 ligger det 15 procent över genomsnittet för de senaste fem åren.

– Vi har än en gång visat vår förmåga att anpassa oss till utmanande marknadsförhållanden, säger Jan Toft Nørgaard, mjölkbonde och styrelseordförande för Arla.

Under 2023 uppnådde Arla ett nettoresultat på 380 miljoner euro, eller 2,8 procent av omsättningen Resultatet gör det möjligt för Arlas styrelse att föreslå en efterlikvid (utdelning) till Arlabönderna på 2,07 eurocent per kilo levererad mjölk. Det motsvarar cirka 270 miljoner euro.

– Den föreslagna efterlikviden och det konkurrenskraftiga mjölkpriset till Arlabönderna under 2023 återspeglar vår stabilitet och våra starka finansiella resultat. Vi har navigerat på en stormig världsmarknad för mejeriprodukter, med motvind från flera valutor. Därför är jag mycket glad över att vi lyckades betala det näst högsta genomsnittliga mjölkpriset någonsin och samtidigt föreslå en hög efterlikvid till våra ägare, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh.

Stark varumärkestillväxt under andra halvåret

Det kärva ekonomiska läget från 2022 följde med in i 2023. Konsumenter, särskilt i Europa, valde i större utsträckning lågpriskedjor och butikernas egna märkesvaror, samt köpte generellt sett färre mejeriprodukter. I Afrika och Sydostasien påverkade negativa valutaeffekter konsumenternas köpkraft avsevärt.

– 2023 var verkligen ett tudelat år. Under första halvåret fortsatte konsumenterna att byta till billigare produkter på grund av inflationen, och den volymdrivna omsättningen för våra strategiska varumärken gick ner med 6 procent globalt. Under andra halvåret gjorde vi en stark återhämtning, med en volymdriven omsättningsökning från strategiska varumärken på 4,1 procent, säger Peder Tuborgh.

Nedgången för mejerikonsumtionen i dagligvaruhandeln avtog under året i takt med att inflationstrycket mattades av och lönerna ökade. Mot slutet av året började mejerikonsumtionen öka igen, vilket resulterade i en oförändrad utveckling i dagligvaruhandeln i hela EU för 2023.

Under 2023 ökade Arlas omsättning från varumärken med 1,2 procent till en rekordhög nivå på 6.375 miljoner euro, jämfört med 6.300 miljoner euro 2022. Den volymdrivna omsättningen sjönk med 0,7 procent, vilket var bättre än väntat och bidrog till en bra start för 2024.

På grund av inflation och högre priser på mejeriprodukter var varumärkesvolymerna i Europa under press 2023, men konsumenterna började återgå till varumärkesprodukter under andra halvåret. Omsättningen ökade med 2,7 procent till 7.984 miljoner euro, jämfört med 7.771 miljoner euro under 2022.

Försäljningsvolymerna sjönk med 1,3 procent när konsumenterna valde billigare alternativ och letade efter extrapriser. Sverige drabbades hårdast. Varumärkesvolymerna sjönk med 5,1 procent när inflation, rekordhöga räntor och en försvagad svensk krona satte hård press på svenska hushåll och företag.

Trots utmanande marknadsförhållanden hade Arlas region Nederländerna/Belgien/Frankrike en varumärkestillväxt på 6,9 procent och för Storbritannien var samma siffra 2,2 procent. Starbucks växte med 21,8 procent och Arla Protein fortsatte sin tillväxtresa med en ökning på 60,5 procent.

Arla International

Omsättningen för Arlas internationella segment ökade med 1,4 procent till 2.471 miljoner euro, från 2.437 miljoner euro under 2022. Trots höga priser var den volymdrivna tillväxten fortsatt positiv på 1,9 procent.

Den volymdrivna varumärkestillväxten uppnåddes i företagets regioner Mellanöstern och Nordafrika samt Sydostasien, där volymerna ökade med 4,2 procent respektive 3,9 procent. Företagets verksamhet i Västafrika påverkades negativt av valutadevalvering och efterföljande inflation i Nigeria.

Arla Foods Ingredients (AFI), ett helägt dotterbolag till Arla, ökade försäljningsvolymerna för segmentet högförädlat protein med 10,4 procent, men omsättningen minskade med 6,3 procent till 963 miljoner euro jämfört med 1.028 miljoner euro 2022. Verksamheten mötte exceptionellt skiftande marknadspriser för vassle- och laktosbaserade ingredienser samt drabbades av volatila valutor, bland annat genom devalveringen i Argentina, där AFI har en produktionsanläggning.

Den totala andelen mjölk som såldes inom Global Industry Sales ökade till den historiskt höga volymen 27,4 procent, jämfört med 23,6 procent 2022. Omsättningen minskade med 8,7 procent, till 2.214 miljoner euro, från 2.531 miljoner euro 2022, drivet av en snabb nedgång för industripriserna under första halvåret. Priserna på de internationella industrimarknaderna började återhämta sig under andra halvåret 2023, främst mot bakgrund av en minskad mjölkproduktion i världen.

Minskad köpkraft pressade i Sverige

Precis som resten av koncernen hade Arla Sverige ett tudelat år. Efter en tuff start, gjordes en stark återhämtning under andra halvåret. Omsättningen gick ner med 3,7 procent till 1.536 miljoner euro, jämfört med 1.594 miljoner euro 2022. Även volymerna minskade. Försäljningen av produkter under strategiska varumärken sjönk med 5,1 procent.

– Det har varit en prövande tid för svenska hushåll och företag. Många har varit tvungna att se över sin vardagsekonomi och göra aktiva val för att spara pengar, exempelvis genom att köpa billigare eller färre matvaror. För att möta den här situationen genomförde vi stora prissänkningar på Arlas mejeriprodukter förra året. Men på sikt behöver fler konsumenter vara beredda att betala lite mer för svensk mat, som är laddad med extra omsorg om djuren, miljön och klimatet, säger Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken.

Arla bedömer att de utmanande marknadsförhållandena – drivna av externa faktorer som minskad köpkraft för konsumenterna, valutautvecklingen samt geopolitiska spänningar och osäkerhet – kommer att fortsätta påverka verksamheten under första halvåret 2024.

Arla bedömer att tillväxttakten under sista halvåret 2023 kommer att fortsätta under de första sex månaderna av 2024. Om det håller i sig resten av året skulle det innebära att den volymdrivna tillväxten för 2024 som helhet återgår till intervallet 1-3 procent, men marknads- och tillväxtprognoserna för andra halvåret är osäkra.