Liisa Pietola
Liisa Pietola redogör för BFFE:s aktiviteter på NBC-mötet i Reykjavik.
Jordbruk EU SLC

LRF leder baltiska
bönders miljöforum

Under NBC:s utvidgade presidiemöte i Reykjavik förra veckan tog svenska LRF över ordförandeskapet för centralrådet. LRF leder också förvaltningen av Östersjöböndernas miljöforum, Baltic Farmers Forum on Environment, BFFE.

Det är emellertid MTK som också i fortsättningen tar hand om uppdateringen av BFFE:s nyhetsbrev och webbsidor. De senare har i övrigt förnyats, fastän webbadressen är den samma som förr.

BFFE har observatörsstatus i Helsingforskommissionen HELCOM.

– Det här är viktigt eftersom bara vi representerar böndernas utgångspunkt på mötena, där miljöorganisationerna har starkt inflytande, säger MTK:s miljödirektör Liisa Pietola i sin redogörelse på NBC-mötet i Reykjavik.

Vid HELCOM:s möte i mars i år föreslog BFFE att kommissionen skulle ta initiativ till att rapportera om fosforbelastningen i ekvivalenter och inte bara den totala mängden fosfor. Motiveringen är att detta skulle göra det möjligt att noggrannare uppskatta fosforns tillgänglighet för alger.

Det finns ett akut behov av att rapportera om fosforbelastningen inte bara i form av den totala fosformängden men även som upplöst reaktiv fosfor. Därutöver är det viktigt att utveckla definitionen på fosforekvivalenter. Då skulle det bli möjligt att på ett mer pålitligt sätt mäta eventuell övergödning med näringsämnen, som urlakat i vattnen från landbaserade källor.

– Det är viktigt att fortsätta med jobbet i HELCOM och andra projekt med anknytning till vattenfrågor, men man måste komma ihåg att BFFE också bevakar utmaningar kring klimatet och den biologiska mångfalden, säger Liisa Pietola.

Den nya planeringsperioden för vattenhanteringsplaner är på kommande och nu skulle det vara viktigt att föra en diskussion och utväxla erfarenheter mellan de berörda länderna.

Liisa Pietola påminner om att den mellanstatliga klimatpanelen IPCC under september publicerar en specialrapport om oceanen och kryosfären, det vill säga mängden snö och is i ett föränderligt klimat.

Under året som gått sedan presidiemötet i Århus för ett år sedan har den estniska jordbruks- och handelskammaren aktiverat sig inom BFFE.