Opinion

Ledarsticket:
Vad händer nu
– energipriserna sjunker?

Tidningarna fylls som bäst med artiklar om hur man skall klara vintern om elen stängs av och att vi borde vänja oss vid kalla duschar. En titt på energimarknaden just nu ger en liten annan bild.

Priset på naturgas i EU har nämligen sjunkit kraftigt under de senaste veckorna. Priset var den 20 september 188 euro/MWh då den i slutet av augusti toppade med 340 euro/MWh. Gaspriset har alltså gått ner med dryga 40 procent och är nu på samma nivå som i juli.

Som alltid är det svårt att säga exakt vad som ligger bakom, men bland annat i Holland och Tyskland har regeringarna gått in med stödpengar till gasförbrukare, vilket kan spela in. Gaslagren i EU är nu fyllda till 86 procent, vilket är över medeltalet för årstiden.

Samma nedåtgående trend gäller för elpriset i Finland. Efter en topp i slutet av augusti har medelpriset per vecka sjunkit så att det i början av denna vecka låg på samma nivå som i september 2021, det vill säga dryga 12 cent/kWh. För några veckor sedan låg veckopriset på nivån 35 cent/kWh. Orsakerna är bland annat att Olkiluoto 3:an nu levererar bra under sin testkörning och att vindkraften producerat mera, men den stora orsaken är nog att elpriset nere i Europa gått ner.

Neråt går också bränslepriserna. Bensin och diesel var som dyrast i slutet på juni med priser över 2,50 euro/liter. Nu har bensinpriset gått ner under den magiska gränsen 2 euro/liter på sina ställen. Bakom det lägre oljepriset ligger oron för den globala ekonomin. Inflationen i USA var högre än väntat i augusti och den kinesiska ekonomin haltar.

Frågan är alltså om den värsta energikrisen nu verkar ha dragit förbi eller är det bara en tillfällig sänkning? Tyvärr är säkert för tidigt att hurra alltför mycket. Vintern är ännu inte här och oron för att elen skall räcka till i Europa om det blir riktigt kallt har inte försvunnit någonstans.

Ett lägre råoljepris kan kännas bra vid bensinstationen, men om orsaken är att världsekonomin bromsar så är det nog inte trevligt speciellt länge. Marknaden har en tendens att överreagera. Pristopparna i augusti var säkert ett bevis på detta och vi får hoppas att de inte återkommer lika kraftigt.

Vintern kommer nog ändå att vara lång, mörk och kall. Det är bäst att vara beredd.