Opinion

Ledarsticket:
Vad blir den här
valrörelsens stora fråga?

På partikanslierna har man redan länge frågat sig vad som blir den här valrörelsens tema, stora fråga eller ”game changer”.

2011 var det stödpaketet till Portugal. Det tidigare stödpaket till Grekland hade redan varit impopulärt här i Finland och lagt grunden för det. 2015 var det rätt och slätt Finansministeriet nedskärningslista. 2019 var det våldtäkterna i Uleåborg som ledde till en invandringsdiskussion. Ungefär samtidigt uppdagades dessutom några fall av underlåtenhet och vanvård vid privata vårdhem. Petteri Orpo (Saml) uttalade orden ”en människa är inte en decimal”. Invandring och vård alltså.

Visst, det finns också i den här valrörelsen en del sakfrågor som diskuterats aningen oftare än andra, men ändå har de inte profilerat sig som den stora frågan. Noteras kan också att vi går mot en ny mandatperiod där ingångsvärdet uppenbarligen är att pengarna inte kan spenderas lika frikostigt som under denna. Därför får partiledarna i varje valdebatt frågorna om vad de ska skära ner på respektive vad de vägrar att skära ner på.

Förhandsröstningen inleddes på onsdagen. Det blir intressant att se hur diskussionerna går fram tills att valet är över om en och en halv vecka.