Opinion

Ledarsticket:
Livsmedelsombudsmannens
roll bör uppdateras

Regeringen meddelade senaste vecka att livsmedelsmarknadslagen skall ändras. Syftet är enligt jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen uttryckligen att minska handelns makt i livsmedelskedjan. De ändringar i lagen som denna regering hinner med är ändå rätt små – det handlar till exempel om att förkorta betalningstiden för produkter som producenterna levererar.

En annan ändring gäller livsmedelsombudsmannens roll. I fortsättningen förpliktigas ombudsmannen enligt lagförslaget att själv aktivt följa med marknaden och ta ärenden till behandling, vilket är en ändring i rätt riktning. Hittills har ombudsmannen mer passivt följt med vad som händer.

Däremot får ombudsmannen i detta skede inte rätt att utfärda påföljdsavgifter, vilket gör rollen rätt tandlös. Jämför med konkurrenslagstiftningen där myndigheterna har stor makt att sanktionera sådana aktörer som inte följer spelreglerna.

Då livsmedelsombudsmannen tillträdde hösten 2019 var förhoppningarna stora inom producentorganisationen. På önskelistan fanns bland annat att avtalskulturen inom branschen skulle skärskådas. Men verkade inte hända så mycket på ombudsmannens kontor, vilket fick SLC att rikta ett öppet brev till ombudsmannen redan ett drygt år efter att han tillträtt. Ombudsmannen uppfattas ännu i jordbrukarkretsar vara alltför passiv. Möten och diskussioner genomförs, men något konkret tycks inte komma ut.

En viktig fråga att få svar på är hur stor andel handeln, industrin och jordbrukarna får av det pris som konsumenten betalar? Och vilka förändringar har skett under de senaste åren? Det är en fråga som ombudsmannen skulle kunna utreda, men det har inte gjorts. I måndags visades ett avsnitt av YLE:s undersökande program MOT där livsmedelsombudsmannen Olli Wikberg svarade undvikande på en direkt fråga varför saken inte utretts, tidsbrist löd förklaringen.

Klart är att styrkeförhållandena i livsmedelskedjan är snedvridna. Producenternas förhandlingsposition på en öppen marknad är mycket svag. Regeringens lagförslag är ett steg i rätt riktning, men mer behövs.