Opinion

Ledarsticket:
Finns det gödsel
för nästa säsong?

Under det gångna året har gödselmarknaden varit turbulent på ett sätt som ingen kunnat (mar)drömma om tidigare. Och fortsättning verkar följa.

Då Yara i juni öppnade säsongen för det nya gödselåret fungerade handeln i en vecka. Sen var det stopp. Då handeln öppnade igen i slutet av augusti löpte affärerna bara några timmar.

Då var det inte heller fråga om någon rea, priserna hade stigit ungefär 200 euro/ton jämfört med läget i juni. Med fog känner sig jordbrukarna verkligt oroade för läget under nästa växtsäsong. 

Det är förstås inte bara i Finland som läget är ytterst hotfullt. Uppskattningsvis ligger som bäst produktionen nere på 70 procent av gödselfabrikerna i Europa på grund av de skyhöga gaspriserna. Gödselbranschen är speciellt utsatt för de höga priserna, gas behövs både som råvara för gödseln och energi i fabrikerna.

Det är Europa som är värst utsatt för prischocken, beroende på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Men även resten av världen drabbas. Priserna på kvävegödsel steg nyligen med 20 procent i New Orleans på en vecka.

Samtidigt säger Yara att fabrikerna här i Finland fungerar normalt och att det inte finns orsak till panik. Förklaringen till att gödselhandeln inte är öppen beror enligt Yara på att råvaruleverantörerna inte meddelar sina priser länge på förhand, vilket gör att Yara i sin tur inte kan fastslå sina priser. Intressant är att handeln för de andra gödselmärkena som säljs i landet, Belor Agro och Cemagro, ändå är i gång.

Också globalt sett är Yara en stor aktör. Den finländska marknaden är bara en liten pusselbit och målet för bolaget är eftersträva vinst. Men då en stor orsak till de skenande priserna är ett brutalt anfallskrig i Europa borde nog också ledningen för Yara dra öronen till sig.

Om livsmedelsförsörjningen i Finland och Europa eller rentav globalt, hotas är det inte aktieägarnas utdelning som skall maximeras. Istället gäller det att se till att det finns mat på bordet.