EU Marknad

Lactalis sänker mjölkpriser i Italien trots avtal

Lactalis sänker priserna på mjölken i Italien trots gällande avtal. Lantbrukarnas organisationer protesterar och hävdar att företaget använder corona-krisen som ursäkt. Samtidigt känner sig många producenter tvingade att acceptera de nya villkoren.

Paolo vill vara anonym av rädsla för att förlora sin viktiga kund. Han har närmare 200 kor i produktion i norra Italien och levererar enligt avtal till Italatte, som är ägt av Lactalis. Eftersom han är orolig inför framtiden och vad corona kan komma att innebära för hela branschen, valde han att acceptera sänkningen utan att diskutera.

– Även om det nya priset innebär att jag knappt går runt, så vet jag i alla fall att jag har en säker kund. Just nu kan jag inte kosta på mig att förlora en så viktig inkomstkälla, eftersom det inte finns alternativ, förklarar han.

Paolo Carra är vice ordförande för jordbruksorganisationen Coldiretti i regionen Lombardiet, Italiens viktigaste för mjölkproduktionen. Han bekräftar att hotet om att förlora Lactalis som kund är reellt.

– Ingen har sagt detta öppet naturligtvis, men eftersom situationen generellt är väldigt osäker, har många fått den känslan. Därför har flera producenter valt att gå ner i pris, trots att vi har ett gällande avtal med Italatte, säger han.

Prissänkningen ligger just nu på 1,5 cents per liter, och producenterna får mellan 36,5 och 38 cents per liter. Det innebär för de flesta att de inte längre får betalt för produktionskostnaderna.

Enligt det gällande avtalet ska priset fastställas var fjärde månad, bland annat med priset på spotmarknaden i Europa som bas. Just därför anser Coldiretti att beslutet inte följer avtalet, eftersom spotpriserna ökar på upp till 15 procent på den europeiska marknaden.

– Vi hade hoppats på ett större ansvarstagande från Lactalis sida i denna speciella period, konstaterar Paolo Carra.

– Det vi kan få draghjälp av nu är att alla mjölkprodukter är ursprungsmärkta. Vi ser tydligt att italienarna föredrar inhemska varor för att hjälpa Italiens ekonomi att komma igång igen. Vi trycker på detta i förhandlingarna med Italatte och Lactalis.

Coldiretti har ännu inte bestämt sig för några stridsåtgärder, även om organisationen inte utesluter det. Mjölkpriserna har sjunkit på många håll i landet, och missnöjet pyr bland producenterna.